Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ

Το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων

ή Eν Κα Βε Ντέ, (ρωσικά: “НКВД-Народный комиссариат внутренних дел СССР”) ήταν η διαβόητη μυστική αστυνομία της Ε.Σ.Σ.Δ την εποχή του Στάλιν. Αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του περιβόητου Τρίτου Τμήματος επί τσαρικού καθεστώτος, της Οχράνα των τελευταίων χρόνων του τσαρισμού, διαδεχόμενη την Τσεκά των χρόνων του Λένιν.

Επρόκειτο για το κεντρικό όργανο της κρατικής διοίκησης της ΕΣΣΔ στα χρόνια 1934-1946, με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τη διατήρηση της κοινωνικής ευταξίας.

Στη συνέχεια η NKVD μετεξελίχθηκε στο σημερινό Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, MVD (ρωσ.: Министерство Внутренних Дел), στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της Ρωσίας.

 Έγινε περισσότερο γνωστή από τα γκουλάγκ όπου οι άντρες της ασκούσαν καθήκοντα φρουρών και ανακριτών, περίοδος όπου διαπράχθηκαν πολλές θηριωδίες εκ μέρους της. Έπαιξε ακόμα το ρόλο στρατιωτικής αστυνομίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και ήταν ο φόβος και τρόμος των λιποτακτών και προδοτών. Στρεφόταν όμως και εναντίον αντιφρονούντων, παίζοντας το ρόλο θεματοφύλακα του συστήματος.

Οι αξιωματικοί της στο Ανατολικό Μέτωπο απολάμβαναν εξουσία πάνω στη ζωή και το θάνατο. Ακόμα και κατώτεροι αξιωματικοί της μπορούσαν να εκτελέσουν υψηλόβαθμους άλλων σωμάτων αν κρίνονταν ένοχοι λιποταξίας ή προδοσίας.

Στις μεγάλες κυκλωτικές κινήσεις των γερμανικών πάντσερ στις αρχές του πολέμου, όταν πολλές ρωσικές στρατιές εγκλωβίσθηκαν σπεύδοντας να εγκαταλείψουν άρον άρον τις συνοριακές πόλεις, η NKVD αναλάμβανε τη διάσωση των δημόσιων αρχείων μένοντας συχνά τελευταία μέχρι να εκκενωθεί εντελώς η περιοχή. Πολλές φορές επιτηρούσαν την κίνηση των στρατιωτών στις οδικές αρτηρίες, επιβλέποντας για την ορθή εκτέλεση των εντολών του κόμματος.