• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κλοπή ερευνητικών προγραμμάτων αγγλικών πανεπιστημίων από Κινέζους

Κλοπή ερευνητικών προγραμμάτων αγγλικών πανεπιστημίων από Κινέζους

Μείζον ζήτημα ασφάλειας έχει προκύψει στο Ηνωμένο βασίλειο όσον αφορά την ασφάλεια των τεχνολογικών προγραμμάτων που αυτά τρέχουν καθώς η dailymail  αναφέρει ότι σημαντική τεχνολογία έχει μεταφερθεί στα χέρια του Πεκίνου με τη βοήθεια φοιτητών που σπουδάζουν στη Γηραιά Αλβιόνα σε συνεργασία με καθηγητές μερικών εκ των Πανεπιστημίων.

Στο στόχαστρο των ερευνών των αρμόδιων βρετανικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται τα πανεπιστήμια που δέχονται μεγάλο αριθμό Κινέζων φοιτητών και άρα έχουν πολλά έσοδα από το συγκεκριμένο αλισβερίσι με αυτούς. Τα πανεπιστήμια Imperial , Manchester, Liverpool, Oxford και μερικά ακόμα βρίσκονται υπό έρευνα καθώς ελέγχονται περίπου 200 καθηγητές τους και βρίσκονται υπό παρακολούθηση αρκετοί Κινέζοι φοιτητές.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτω από τη μύτη των διοικήσεων των Πανεπιστημίων αλλά και αρκετών καθηγητών, Κινέζοι φοιτητές που συμμετείχαν σε τεχνολογικά ερευνητικά προγράμματα κατάφεραν να αποσπάσουν πληροφορίες από αυτά τις οποίες προώθησαν στην Κίνα με αποτέλεσμα να υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας που δεν έπρεπε στην Κίνα. Για παράδειγμα οι μυστικές υπηρεσίες είχαν παρακολουθήσει μία ομάδα Ουιγούρων φοιτητών η οποία φέρεται να έχει μεταφέρει πληροφορίες στην Κίνα.

Το ζήτημα έχει πολλές προεκτάσεις με πολλούς εμπλεκόμενους ενώ τονίζεται ότι εν αγνοία των αρχών και φυσικά των καθηγητών έγιναν οι διαρροές ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι στελέχη των Πανεπιστημίων συνεργάστηκαν με το Πεκίνο για τη μεταφορά τεχνολογίας για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Για το λόγο αυτό οι έρευνες θα ενταθούν, οι ένοχοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και προβλέπεται μέχρι και 10ετής φυλάκιση για τους εμπλεκόμενους στις υποθέσεις αυτές.

Τα έσοδα των αγγλικών Πανεπιστημίων από τους Κινέζους φοιτητές ανέρχονται σε περίπου 2.1 δις λίρες το έτος αποτελώντας πάνω από 20% των φοιτητών τους σε αρκετές περιπτώσεις. Ωστόσο, ο εφησυχασμός των αγγλικών αρχών και το κέρδος έφερε τη συγκεκριμένη κατάσταση και αποδεικνύεται ότι είναι πολύ εύκολο