• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ισραήλ: Οι αρχές άφησαν ελεύθερους δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της Συρίας

Ισραήλ: Οι αρχές άφησαν ελεύθερους δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της Συρίας

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα ότι άφησαν ελεύθερους δύο κρατούμενους,

ανάμεσά τους και έναν που είχε καταδικαστεί επειδή κατασκόπευε υπέρ της Συρίας, σε μια κίνηση καλής θέλησης μετά τον επαναπατρισμό πέρυσι των λειψάνων ενός αγνοούμενου Ισραηλινού στρατιώτη με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, παρέδωσε τον Απρίλιο στο Ισραήλ τα λείψανα και τα προσωπικά αντικείμενα του Ζάκαρι Μπάουμελ, ενός Ισραηλινού στρατιώτη που αγνοούνταν μαζί με δύο συναδέλφους του έπειτα από συγκρούσεις με τις συριακές δυνάμεις στον Λίβανο το 1982.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες κατάγονται από το Μαζντάλ Σαμς ένα χωριό δρούζων στα Υψίπεδα του Γκολάν τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία στον πόλεμο του 1967 και στη συνέχεια τα προσάρτησε στο έδαφός του.

Ο Σίντκι αλ Μακτ καταδικάστηκε το 2015 για «προδοσία και κατασκοπεία», αλλά και για επαφές με πράκτορα του εξωτερικού και μεταφορά πληροφοριών προς όφελος της Συρίας.

Ο άνδρας, που σήμερα είναι 53 ετών, είχε φυλακιστεί και στο παρελθόν επί χρόνια στο Ισραήλ για κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης.

Ελεύθερος θα αφεθεί και ο Αμάλ Αμπού Σάλαχ ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης ως το 2023 για τον φόνο ενός Σύρου που πέρασε τα ισραηλινά σύνορα.

Και οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι «προτού ολοκληρωθεί η ποινή τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απελευθέρωση τον Απρίλιο δύο Σύρων κρατούμενων, κάτι που είχε επίσης γίνει ως κίνηση καλής θέλησης για την επιστροφή των λειψάνων του Μπάουμελ, αφού εντοπίστηκε από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία.

photo:pexels