• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η υπεράσπιση του Ασάνζ θα προσφύγει κατά της μεταβίβασης εγγράφων του στις ΗΠΑ

Η υπεράσπιση του Ασάνζ θα προσφύγει κατά της μεταβίβασης εγγράφων του στις ΗΠΑ

Η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να προσφύγει ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ να μεταβιβάσει στις αμερικανικές Αρχές έγγραφα του ιδρυτή του WikiLeaks που κρατούνται μέχρι στιγμής στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο,

όπου διέμενε ο Ασάνζ από το 2012 μέχρι τη σύλληψή του τον Απρίλιο.
Η πληροφορία αυτή ήλθε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα El Pais.

Παράλληλα, οι Αρχές του Εκουαδόρ θα παράσχουν στην Ουάσινγκτον τα κινητά τηλέφωνα του Ασάνζ, τους υπολογιστές του, κάρτες μνήμης και άλλες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, μετά από έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στο δωμάτιο, όπου έμενε.

Όπως δήλωσε στο Sputnik ο δικηγόρος του Ασάνζ από το Εκουαδόρ Κάρλος Ποβέντα.

«Θα διαμαρτυρηθούμε για αυτήν την απόφαση… Θα προσφύγουμε ενάντια σε αυτήν αύριο το πρωί, τόσο στο δικαστήριο, όσο και στο γραφείο του εισαγγελέα και θα περιμένουμε την απόφαση», σημείωσε.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο Ασάνζ παραμένει πολίτης του Εκουαδόρ και εφ’όσον δεν έχει διενεργηθεί καμία έρευνα σε βάρος του, το υλικό που σχετίζεται με τον ίδιο δεν μπορεί να μεταφερθεί σε τρίτη χώρα.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Ασάνζ συνελήφθη στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου κατοικούσε από το 2012 με πολιτικό άσυλο, μετά από αίτημα των ΗΠΑ αφού αρχικά ήρθη η ασυλία του.

Ο Ασάνζ, του οποίου το όνομα έγινε ευρέως γνωστό για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ με κατηγορίες για hacking σε υπολογιστές που επισείει ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.

Από Sputnik, ΦΩΤΟ: Pexels