Γιατί η Μοσάντ ριψοκινδύνευσε στην Συρία-για ένα ρολόι

Το ίδιο το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρωθυπουργού του Ισραήλ,

ανακοίνωσε την Πέμπτη την είδηση, μεγάλης σημασίας για τους Ισραηλινούς: οι πράκτορες της Μοσάντ βρήκαν και έφεραν στο Ισραήλ το ρολόι ενός κατασκόπου που έδρασε για λογαριασμό του εβραϊκού κράτους από το 1960 έως και την εκτέλεσή του, το 1965, στη Δαμασκό. Μνεία της συνεισφοράς τού περί ου ο λόγος κατασκόπου, ονόματι Ελι Κοέν, στην ασφάλεια του Ισραήλ έκανε ο κ. Νετανιάχου προσωπικά, χαρακτηρίζοντας τον Κοέν «ηρωικό μαχητή, αφοσιωμένο και θαρραλέο», όπως εξάλλου και ο αρχηγός της Μοσάντ.

Το ρολόι βρέθηκε ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στη Δαμασκό, όπως γράφουν οι ΝΥΤimes και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση αφού προηγουμένως εξακριβώθηκε από πολλούς ειδικούς η γνησιότητά του: ήταν πράγματι αυτό που φορούσε εν ζωή ο Κοέν.

Ο Κοέν, εβραίος της Αιγύπτου, εγκατέλειψε τη χώρα του και πήγε στο Ισραήλ το 1957 (έναν χρόνο δηλαδή προτού ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ιδρύσει την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία) όπου στρατολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και εστάλη ως κατάσκοπος στη Δαμασκό, προσποιούμενος τον πλούσιο Σύρο εξ Αργεντινής. Ο Ελι Κοέν στη Δαμασκό, ως κατάσκοπος του Ισραήλ. Στο αριστερό χέρι του το εμβληματικό για τους Ισραηλινούς ρολόι  (Israel Government Press Office) Ο Κοέν τροφοδότησε το Ισραήλ με σοβαρές πληροφορίες για την άμυνα της Συρίας, οι οποίες «έπιασαν τόπο» στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1967. Ο ίδιος συνελήφθη από τους Σύρους το 1965, όταν αποκαλύφθηκε η δράση του, ανακρίθηκε σκληρά, δικάστηκε και καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Απαγχονίστηκε στις 19 Μαΐου 1965, σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού. Οι Ισραηλινοί ζήτησαν τη σορό του, όμως δεν την έλαβαν ποτέ.

Ακόμη και η ταφή του ήταν περιπετειώδης. Αναζήτησαν όμως και βρήκαν το ελβετικό ρολόι του, ένα αναμνηστικό από τον ήρωά τους. Ισραηλινοί στρατιώτες στο Δυτικό Τείχος στις 7 Ιουνίου 1967. Τότε κατέλαβαν από τους Ιορδανούς την Ανατολική Ιερουσαλήμ (Newsmakers/Getty Images) Η πρόσφατη «Επιχείρηση Ωμέγα» μέσα στη Συρία, όπως είπαν οι αξιωματούχοι του Ισραήλ, διήρκεσε 18 μήνες και οδήγησε σε κάποιον που είχε εμπλακεί στην ανάκριση του Κοέν και κατείχε το ρολόι του.

Η Μοσάντ δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο κατάφερε να αποσπάσει το αντικείμενο που οι Ισραηλινοί θεωρούν κειμήλιο. Ομως δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να εντοπίσει και να φέρει στο Ισραήλ τα οστά του Κόεν, όπως διαβεβαιώνει ένας ανώνυμος ισραηλινός αξιωματούχος.

Από Protagon

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu