Γιατί η CIA Έκανε Instagram;

Η Central Intelligence Agency χρησιμοποιεί tweets με κουταβάκια και wombat animations για να δείξει πώς παίζεται το παιχνίδι στα social media, πέρα από τους ήδη πολύ ενεργούς λογαριασμούς της στο Facebook και στο Twitter.

Εκτός από την πληροφορία ότι ένας πρώην αναπληρωτής διευθυντής ήταν κομπάρσος στο τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, η διευθύντρια της CIA, Gina Haspel, πρόσφατα αποκάλυψε ότι η αμερικανική κατασκοπική υπηρεσία θα κάνει Instagram, σε μια προσπάθεια να γίνει η εικόνα της mainstream.

Αλλά ο πληροφοριοδότης Edward Snowden -κάποτε συνεργάτης της CIA και της National Security Agency- λέει ότι είναι απλώς μια προσπάθεια της αμερικανικής κατασκοπείας να φτιάξει την εικόνα της, αφότου εκείνος διέρρευσε εμπιστευτικά έγγραφα το 2013 που αποκάλυπταν μαζικές παράνομες παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Οι υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν βγάλει λάθος συμπεράσματα από τις αντιδράσεις του 2013», είπε στο τελευταίο επεισόδιο του podcast CYBER, στο Motherboard.

O Snowden πιστεύει ότι ενώ οι αποκαλύψεις του δημιούργησαν ένα αρνητικό αίσθημα, οι υπηρεσίες πήραν λάθος μάθημα. Και προσπαθώντας να τα μαζέψουν, ήταν σε φάση «Ίσως η πραγματική ιστορία του 2013 να μην είναι ότι μας έπιασαν να παραβιάζουμε τον νόμο. Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτούς τους νόμους ώστε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και ταυτόχρονα, στην πραγματικότητα, έχουμε ένα πρόβλημα δημοσίων σχέσεων».

Είπε ότι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι κάποτε μυστικές υπηρεσίες (για τη NSA έλεγαν ότι δεν υπάρχει) στράφηκαν στα social media.

«Κάνουν λογαριασμούς στο Twitter, λογαριασμούς στο Instagram με κουταβάκια και διάφορα, επειδή θέλουν να είναι φιλικοί. Θέλουν να είναι κοντά σας», είπε.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η NSA δυσκολευόταν να κάνει νέες προσλήψεις μετά τις διαρροές του Snowden και νέοι χάκερ/προγραμματιστές τούς απέφευγαν. Αλλά αν το Instagram βοηθήσει τη CIA, τότε μπορεί να το δοκιμάσει και η NSA.

Από Vice, φωτο: pexels.com