• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ερευνητές αξιοποίησαν τεχνολογία της σοβιετικής κατασκοπίας

Ερευνητές αξιοποίησαν τεχνολογία της σοβιετικής κατασκοπίας

Ερευνητική ομάδα από το University of Washington στο Seattle,

κοτόρθωσε να δημιουργήσει συσκευή, η οποία πραγματοποιεί κλήσεις με τη βοήθεια ενέργειας που μπορεί να αντλεί από το περιβάλλον, χωρίς μπαταρία!

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ομάδα μπήκε σε διαδικασία επανασχεδίασης των εσωτερικών στοιχείων ενός τηλεφώνου, με σκοπό να χρησιμοποιεί την μικρότερη δυνατή ποσότητα ενέργειας.

Επιπλέον, για εξοικονόμηση η μεταφορά της φωνής γίνεται αναλογικά.

Αξιοσημείωτο είναι πως για την συσκευή, αξιοποιήθηκε μια παλιά τεχνολογία κατασκόπων της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που χρησιμοποιούνταν για να ακούν συνομιλίες στην αμερικανική πρεσβεία.

Μέχρι στιγμής, η εμβέλεια της συσκευής είναι μόλις 15 μέτρα από ένα prototype basestation, το οποίο απαιτείται για τη λειτουργία της και χρησιμοποιεί μη εξουσιοδοτημένη συχνότητα, περιορισμένη σε εκπομπές χαμηλής ισχύος.

Ωστόσο, προκειμένου να αναπτυχθεί εμπορικά, τα κυκλώματά της θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα Wi-Fi router στο σπίτι ή ακόμα και σε έναν παραδοσιακό «πύργο» κινητής τηλεφωνίας, κάτι που, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να αυξήσει την εμβέλειά της σημαντικά.

 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.