Έντονη η παρουσία Ρώσων κατασκόπων στην Ελβετία

λο και αυξάνεται η παρουσία ρωσικής κατασκοπείας στην Ελβετία, όπως δήλωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, έπειτα από δύο υψηλού προφίλ περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονταν Ρώσοι φερόμενοι ως πράκτορες που προσπαθούσαν να εισχωρήσουν σε ελβετικές εγκαταστάσεις. «Δεν μπορώ να δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ελβετία, αλλά είναι σαφές πως έχουμε περισσότερες δραστηριότητες από πριν», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ζαν-Φιλίπ Γκοντέν, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών NDB. «Δεν μπορώ να πω πόσοι κατάσκοποι, αλλά είναι σημαντική». Οι ελβετικές αρχές πιστεύουν πως δύο Ρώσοι κατάσκοποι έθεσαν στο στόχαστρο μια ελβετική εγκατάσταση ελέγχου χημικών όπλων και πως οι εισαγγελείς ερευνούν επίσης μια κυβερνοεπίθεση στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ στην Ελβετία. Ο Γκοντέν είπε πως η Ελβετία έχει τεθεί στο στόχαστρο επειδή είναι η έδρα πολλών διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γενεύης. Αθλητικοί οργανισμοί, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο και, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρόσεθεσε πως η κατασκοπία δεν περιλαμβάνει μόνο Ρώσους, αλλά και πράκτορες από άλλες χώρες. «Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι πως οι Ρώσοι προσπάθησαν να δράσουν εναντίον ευαίσθητων υποδομών μας και αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή», είπε. Η NDB ανέφερε τον Σεπτέμβριο πως είχε συνεργαστεί με τις ομόλογες υπηρεσίες της Βρετανίας και της Ολλανδίας για να αποτρέψει μια ρωσική συνωμοσία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, είχε στόχο ένα ελβετικό εργαστήριο ελέγχου νευροτοξικών παραγόντων όπως το Novichok. Η Βρετανία υποστηρίζει πως η Μόσχα χρησιμοποίησε Novichok στην προσπάθειά της να σκοτώσει τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι τον Μάρτιο και έχει απαγγείλει κατηγορίες ερήμην σε βάρος δύο Ρώσων για απόπειρα φόνου. Η ρωσική πρεσβεία στη Βέρνη απέρριψε τις ελβετικές αναφορές χαρακτηρίζοντάς τις «γελοίες».

όλο και αυξάνεται η παρουσία ρωσικής κατασκοπείας στην Ελβετία, όπως δήλωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, έπειτα από δύο υψηλού προφίλ περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονταν Ρώσοι φερόμενοι ως πράκτορες που προσπαθούσαν να εισχωρήσουν σε ελβετικές εγκαταστάσεις.

«Δεν μπορώ να δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ελβετία, αλλά είναι σαφές πως έχουμε περισσότερες δραστηριότητες από πριν», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ζαν-Φιλίπ Γκοντέν, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών NDB. «Δεν μπορώ να πω πόσοι κατάσκοποι, αλλά είναι σημαντική».

Οι ελβετικές αρχές πιστεύουν πως δύο Ρώσοι κατάσκοποι έθεσαν στο στόχαστρο μια ελβετική εγκατάσταση ελέγχου χημικών όπλων και πως οι εισαγγελείς ερευνούν επίσης μια κυβερνοεπίθεση στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ στην Ελβετία.

Ο Γκοντέν είπε πως η Ελβετία έχει τεθεί στο στόχαστρο επειδή είναι η έδρα πολλών διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γενεύης. Αθλητικοί οργανισμοί, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο και, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρόσεθεσε πως η κατασκοπία δεν περιλαμβάνει μόνο Ρώσους, αλλά και πράκτορες από άλλες χώρες.

«Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι πως οι Ρώσοι προσπάθησαν να δράσουν εναντίον ευαίσθητων υποδομών μας και αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή», είπε.

Η NDB ανέφερε τον Σεπτέμβριο πως είχε συνεργαστεί με τις ομόλογες υπηρεσίες της Βρετανίας και της Ολλανδίας για να αποτρέψει μια ρωσική συνωμοσία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, είχε στόχο ένα ελβετικό εργαστήριο ελέγχου νευροτοξικών παραγόντων όπως το Novichok. Η Βρετανία υποστηρίζει πως η Μόσχα χρησιμοποίησε Novichok στην προσπάθειά της να σκοτώσει τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι τον Μάρτιο και έχει απαγγείλει κατηγορίες ερήμην σε βάρος δύο Ρώσων για απόπειρα φόνου.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βέρνη απέρριψε τις ελβετικές αναφορές χαρακτηρίζοντάς τις «γελοίες».

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.