• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δημοσιεύματα-Φωτιά: Οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, χρησιμοποιούν παιδιά-κατασκόπους

Δημοσιεύματα-Φωτιά: Οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, χρησιμοποιούν παιδιά-κατασκόπους

Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς,

ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις υπηρεσίες πληροφοριών, πράγμα λογικό. Αυτό που όμως έγινε γνωστό και προκαλεί την απορία του κόσμου, είναι το εξής:

Τρομοκρατία, δράση συμμοριών, εμπόριο ναρκωτικών ή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών: Ανήλικοι Βρετανοί πράκτορες, ακόμη και κάτω των 16 ετών, συνεργάζονται στους τομείς αυτούς με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και την αστυνομία.

Η ύπαρξη ανήλικων πρακτόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύφθηκε από επιτροπή της Βουλής των Λόρδων η οποία και σήμανε συναγερμό για τα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει περισσότερη ελευθερία στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την χρησιμοποίηση παιδιών, περιλαμβανομένης μίας πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση των αποστολών τους από έναν στους τέσσερις μήνες.

Οι έφηβοι επιτρέπουν «μοναδική πρόσβαση στις πληροφορίες… η εξασφάλιση πληροφοριών για τις συμμορίες μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη χωρίς την διείσδυση του δικτύου από καλυμμένους νεαρών πρακτόρων», λέει ο υφυπουργός Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των παιδιών πρακτόρων που χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και την αστυνομία είναι πολύ περιορισμένος. Ωστόσο, δεν έδωσε ακριβείς αριθμούς.

Όμως, η επιτροπή της Βουλής των Λόρδων αναρωτιέται στην εισήγησή της «σε ποιο μέτρο ανήλικοι μπορούν να χρησιμοποιούνται για μυστικές παρακολουθήσεις» και εκφράζει την αν ησυχία της για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης φοβούμενη επιπτώσεις στην «φυσική και ψυχική υγεία» από την παράταση των αποστολών που συνδέονται με σοβαρά εγκλήματα

.Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά με την διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, όπου η ανανέωση της αποστολής γίνεται σε μηνιαία βάση «εάν ο νέος δεν έχει επιτύχει να ολοκληρώσει την αποστολή του κατά τον πρώτο μήνα, τότε πρέπει να κάνει αίτηση ανανέωσης» και «αυτό του ασκεί πίεση για να επιτύχει αποτελέσματα γρήγορα».
Σε ερώτηση σχετικά με την χρησιμοποίηση παιδιών πρακτόρων, η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι παιδιά χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια και μόνον όταν είναι αναγκαίο και ότι η διαδικασία διέπεται από ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν δύο πολύ σημαντικά πράγματα

1) Συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ο κόσμος βρίσκεται πραγματικά στο σκοτάδι. Βέβαια, είναι λογικό να μην γνωρίζουμε τι κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, λόγω των υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά και πάλι μας φαίνεται πολύ παράξενο το ότι υπάρχουν παιδιά-κατάσκοποι.

2) Είναι βέβαιο, ότι είναι καλό να υπάρχουν άτομα τα οποία ενημερώνουν τις υπηρεσίες πληροφοριών, γιατί η εγκληματικότητα έχει λάβει εφιαλτικές προεκτάσεις σε όλο το πλανήτη αλλά ειδικά στην Βρετανία, γίνεται το «έλα να δεις». Το κακό είναι ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν μικρά παιδιά στην ουσία, τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι κινδύνους διατρέχουν. Επίσης, τι θα γίνει αν αύριο μεθαύριο η Νέα Τάξη δώσει εντολή στα Κράτη να κυνηγήσουν τους αντιφρονούντες που δεν θα συμφωνούν με τις «επιταγές» του Παγκόσμιου Κράτους που θέλει να επιβάλει; Τα παιδιά-πράκτορες θα καταδίδουν τους γονείς τους στις αρχές και οι γονείς τα παιδιά τους;

Βλέπουμε λοιπόν ότι ΕΔΩ υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα.

Επίσης, μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, το εξής γεγονός:

Πολλές φορές έχουμε δει στον κινηματογράφο, κατασκοπικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ανήλικοι πράκτορες. Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι αυτές οι ταινίες αποτελούν πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από The Guardian και AFP