• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΒΙΝΤΕΟ: Η δίκη των αεροπόρων – Οι σκευωρίες της Νέας Τάξης στην Ελλάδα

ΒΙΝΤΕΟ: Η δίκη των αεροπόρων – Οι σκευωρίες της Νέας Τάξης στην Ελλάδα

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1951,

ένα εκπαιδευτικό αεροπλάνο της Σχολής Ικάρων κάνει «σκληρή» προσγείωση κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης και την τελευταία στιγμή αποφεύγει τη συντριβή. Λίγες ημέρες αργότερα, σε αίθουσα της Σχολής βρέθηκε γραμμένο σύνθημα υπέρ του παράνομου τότε ΚΚΕ. Ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχοςΕμμανουήλ Κελαϊδής, συσχετίζει τα δύο γεγονότα και διατάσσει ένορκη προανάκριση.

Είκοσι άνθρωποι, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί  της Βασιλικής Αεροπορίας αλλά και πολίτες, στάλθηκαν τον Αύγουστο του 1952 στο εδώλιο του αεροδικείου σαν προδότες. Κατηγορήθηκαν για δολιοφθορές, κατασκοπεία και σύσταση κομμουνιστικής οργάνωσης. Οι ίδιοι ισχυρίσθηκαν ότι ήταν αθώοι και ότι οι ομολογίες τους ήταν προϊόν φρικτών βασανιστηρίων.

Το παρακάτω ντοκιμαντέρ περιγράφει το πολιτικό περιβάλλον της μετεμφυλιακής Ελλάδας και το ψυχροπολεμικό κλίμα που τροφοδοτούσε η αντιπαράθεση Ανατολής και Δύσης. Μυστικοί πράκτορες  και παρακρατικοί μηχανισμοί δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων στη διχασμένη Ελλάδα.

 

Kάντε μας like στο https://www.facebook.com/ELNEWSGR/