• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άσχημα νέα: Τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο- Tι πρέπει να κάνετε για να μείνετε ΕΚΤΟΣ κινδύνου (ΒΙΝΤΕΟ)

Άσχημα νέα: Τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο- Tι πρέπει να κάνετε για να μείνετε ΕΚΤΟΣ κινδύνου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δυστυχώς τα πράγματα ξέφυγαν.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Κατά καιρούς στο ΕΛ, σας είχαμε ενημερώσει για την ύπαρξη των DEEPFAKE και για τους πολυάριθμους κινδύνους που αυτή εγγυμονεί. Για όσους συναντούν τον όρο DEEPFAKE για πρώτη φορά και δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται, με απλά λόγια θα λέγαμε πως είναι εφαρμογές, που επιτρέπουν στους χρήστες να τοποθετούν σε κάποιο βίντεο, ένα διαφορετικό πρόσωπο, στη θέση του προσώπου του διάσημου που φαίνεται στο βίντεο.

Ακόμη μια τέτοια εφαρμογή, μπορεί να εμφανίσει κάποιον, οποιονδήποτε, να λέει και να κάνει ο,τι θέλει ο δημιουργός του DEEPFAKE βίντεο.

Το κακό είναι πως το αποτέλεσμα είναι πολύ ρεαλιστικό, τόσο που δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ένα βίντεο που φτιάχτηκε μέσω μιας DEEPFAKE εφαρμογής από ένα κανονικό, μη επεξεργασμένο.

Πάρτε μια ιδέα. Στο παρακάτω βίντεο, φαίνεται πως ο Ομπάμα κάνει μερικές δηλώσεις, μόνο που το βίντεο αποτελεί το αποτέλεσμα μιας DEEPFAKE εφαρμογής και αυτός δεν είναι ο πραγματικός Ομπάμα.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε, εαν σας ενδιαφέρει, ποια είναι η τεχνολογία πίσω από ένα DEEPFAKE βίντεο.


Μέχρι και πριν λίγο καιρό, πρόσβαση σε τέτοιου είδους εφαρμογές είχαν σχετικά λίγοι. Δυστυχώς όμως αυτό έχει αλλάξει και μπορεί όποιος θέλει, ακόμη και χωρίς να έχει τη σχετική εξειδίκευση να κατεβάσει μια τέτοια εφαρμογή και να κάνει ό,τι θέλει.

Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησε και μια ερασιτεχνική εφαρμογή, η Κινεζική ZAO η οποία έγινε…ανάρπαστη! Μάλιστα η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που λίγο έλειψε να καταρρεύσουν οι κεντρικοί υπολογιστές της εταιρείας. Παράλληλα ωστόσο, πολλοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, πως η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ιδιωτικότητα και εν γένει τη ζωή των ανθρώπων.

Δείτε ένα δείγμα, των δυνατοτήτων της ΖΑΟ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιος τη χρησιμοποίησε για να αλλάξει το πρόσωπο του με αυτό του Ντι Κάπριο.

Όπως καταλαβαίνετε, τα νεα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Όπως πριν αρκετά χρόνια, πρόσβαση σε εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας, είχαν ελάχιστοι, κυρίως επαγγελματίες του χώρου και με τον καιρό, αυτό άλλαξε, το ίδιο συμβαίνει και τώρα, σε ένα πιο τρομακτικό και επικίνδυνο επίπεδο.

Το να μπορεί ο οποιοσδήποτε να επεξεργάζεται μια εικόνα, λίγη σημασία έχει, αλλά το να έχει ο καθένας εύκολα και δωρεάν πρόσβαση σε μια εφαρμογή που μπορεί να δημιουργήσει ένα DEEPFAKE, είναι εγκληματικό. Σκεφτείτε, θα δίνατε στον οποιοδήποτε την άδεια να οπλοφορεί;
Σίγουρα όχι.

Οι DEEPFAKE εφαρμογές ωστόσο, ίσως είναι πολύ πιο επικίνδυνες από ένα πυροβόλο όπλο.


Μέσω μιας τέτοιας εφαρμογής, ο καθένας μπορεί να συκοφαντήσει, κοροϊδέψει ή και να φθάσει ακόμη και σε σημείο αυτοκτονίας κάποιον που δεν συμπαθεί. Μέσω των DEEPFAKE, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να εμφανίσει οποιον άνθρωπο θέλει, να λέει και να κάνει ο,τι θέλει.

Καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Κάποτε, για να πετύχει κανείς ένα τέτοιο «εφέ» θα έπρεπε να ξοδέψει «ατελείωτες» ώρες μπροστά από ένα πολύ δυνατό υπολογιστή, έχοντας άριστες γνώσεις συγκεκριμένων εξειδικευμένων προγραμμάτων. Τώρα, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές φωτογραφίες η/και βίντεο του ατόμου που θέλει να χρησιμοποιήσει. Αν μάλιστα έχει και κάποιο ηχητικό, το αποτέλεσμα είναι υπερ-ρεαλιστικό.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να προστατευτείτε από μια επίθεση DEEPFAKE εναντίον σας (να φτιάξουν βίντεο με τον εαυτό σας να λέτε και να κάνετε ό,τι θέλουν), είναι να μην τους δώσετε πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό. Χωρίς αυτό το υλικό δεν μπορούν να κάνουν τίποτα! Αν όμως κάποιος ανεβάζει συνεχώς φωτογραφίες του στο Facebook ή το Instagram, τότε είναι σαν να ξεκλειδώνει την πόρτα του σπιτιού του, στους επίδοξους ληστές που τυχόν περιμένουν απ΄έξω…

Ήδη, από φωτογραφίες και βίντεο κάποιας διάσημης ηθοποιού για παράδειγμα, κάποιος έφτιαξε ερωτική ταινία, στην οποία…πρωταγωνιστεί η εν λόγω ηθοποιός…εν αγνοία της. Αυτό το πέτυχε, αλλάζοντας απλά το πρόσωπο της πρωταγωνίστριας της ερωτικής ταινίας, με αυτό της ηθοποιού μέσω μιας DEEPFAKE εφαρμογής.

Δείτε παρακάτω, τι μπορεί να κάνει κανείς με ΜΙΑ μόνο φωτογραφία κάποιου. Το πρόσωπο που θα δείτε, δεν είναι ο ηθοποιός, αλλά κάποιο άλλο, που…μπήκε στη σκηνή, μέσω της ZAO.

Φυσικά, όλα αυτά γίνονται, ώστε να έχουν «πάτημα» οι παγκοσμιοποιητές και να φέρουν περισσότερα μέτρα ελέγχου. Στο παρόν άρθρο δεν θα μιλήσουμε γιαυτό όμως. Αυτό που προέχει είναι να γίνει αντιληπτό το πόσο εύκολα μπορεί κανείς με ελάχιστο υλικό, να σας επιτεθεί.

Θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο; Ή τουλάχιστον το δυνατόν ήσυχο; Μην δίνετε απλόχερα υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άγνωστοι. Απλό δεν είναι; Χωρίς τη συγκατάθεσή σας, δύσκολα μπορούν να σας κάνουν κάτι. Και ναι, δίνει τη συγκατάθεσή του, όποιος ανεβάζει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο, ιδίως στα Social media και νομίζει πως «δεν τρέχει τίποτα».

Δυστυχώς όταν μάθει πως πράγματι «τρέχει» κάτι, μπορεί να είναι πολύ αργά, γιαυτό προσοχή.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες των DEEPFAKE και πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •