• Αρχική
  • Άρθρα
  • 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Από το 2020 ξεκινά «έλεγχος» στις εθνικές οδούς (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Από το 2020 ξεκινά «έλεγχος» στις εθνικές οδούς (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τα γεγονότα ξετυλίγονται μπροστά σας...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Το 2020 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο υβριδικό σύστημα διοδίων στην Ελλάδα.

Η Ολυμπία Οδός, θα είναι η πρώτη από όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας που θα εισέλθει στην εποχή της αναλογικής «δίκαιης» -όπως την ονομάζουν- χρέωσης.

Τι είναι το «υβριδικό σύστημα διοδίων»;

Για αρχή, απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους των συσκευών e-pass (ηλεκτρονικός πομποδέκτης) της Ολυμπίας Οδού.

Η ηλεκτρονική συσκευή e-PASS τοποθετείται στο παρμπρίζ του οχήματος και επιτρέπει την… άνετη και εύκολη διέλευση από τις ηλεκτρονικές λωρίδες.

Το τσιπάκι, το οποίο βρίσκεται στο e-pass, περνά από τον σαρωτή και έτσι πληρώνονται τα διόδια. Ο οδηγός o-pass χρεώνεται στο σταθμό διοδίων το αντίτιμο, όπως προβλέπεται από τον τιμοκατάλογο της εταιρείας παραχώρησης για την ζώνη χρέωσης που διανύει.

Όταν αποχωρεί από τον κόμβο της επιλογής του ο κάτοχος του e-pass, γίνεται ένας υπολογισμός που αφαιρεί τα χιλιόμετρα που δεν «χρησιμοποίησε» μέχρι τον επόμενο σταθμό διοδίων.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

patrastimes.gr

Με βάση αυτά τα χιλιόμετρα, αφαιρείται από το πληρωμένο αντίτιμο η διαφορά και τα χρήματα φορτίζονται/επιστρέφονται  και πάλι στον λογαριασμό κατόχου ο-pass.

Ένα ωραιότατο, νοστιμότατο «τυράκι», προκειμένου όλοι οι οδηγοί να γίνουν κάτοχοι e-pass, προκειμένου να χρησιμοποιούν τα νέα «έξυπνα διόδια».

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε σε μέσα ενημέρωσης της περιοχής, το υπάρχον σύστημα θα ενισχυθεί με 30 επιπλέον σταθμούς διοδίων ελεύθερης ροής (free flow) στα σημεία εισόδου και εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο, που ουσιαστικά θα καταγράφουν την είσοδο ή έξοδο των χρηστών e-pass προς ή από αυτόν καθώς και με ένα υπερσύγχρονο μοντέλο τιμολόγησης βασισμένο στην διανυόμενη απόσταση (distance-based pricing model) το οποίο θα εγκατασταθεί στο Τμήμα Υποστήριξης του αυτοκινητοδρόμου.

 Η εκτίμηση που υπάρχει από παράγοντες της αγοράς, είναι πως και άλλες εταιρείες αυτοκινητοδρόμων να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να εγκαταστήσουν παρόμοια συστήματα.

Τα διόδια θα καταγράφουν, φυσικά ανά πάσα στιγμή, ποιοι έρχονται και φεύγουν. Αργότερα μάλιστα, δεν αποκλείεται τα e-pass, να βρίσκονται όχι μόνο στο παμπρίζ, αλλά και μέσα μας, μιας και η εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους γίνεται πλέον της μόδας.

Τι έλεγε από το 2000 ο Λιακόπουλος:

ΦΩΤΟ eurokinissi