Σπίτια και στέγαση: Αυτό που συμβαίνει πρέπει να το γνωρίζετε

Να γιατί ακριβαίνουν τα ενοίκια και όχι μόνο! Δύο «λύσεις» που δίνονται σε ένα πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται...

Ακριβή υπόθεση έχει γίνει η στέγαση για τους περισσότερους Έλληνες και τους περισσότερους Ευρωπαίους!

Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών, μειωμένης προσφοράς κατοικιών αλλά και της ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε περιοχές, όπως η Λάρισα οι τιμές των ενοικίων το πρώτο τρίμηνο του το 2024 αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Για να… «λυθεί» αυτό το πρόβλημα τα κύρια πράγματα που συμβαίνουν είναι δύο:

Πρώτον: Οι τράπεζες έχουν πάρει εντολή να χορηγήσουν ακόμα περισσότερα στεγαστικά δάνεια για να… «ζεστάνουν» την αγορά. Γίνεται λόγος για μεγαλύτερα ποσοστά χορηγήσεων και φθηνότερα επιτόκια που θα παρατηρηθούν πριν φύγει το 2024!

Ως εκ τούτου ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί! Ακόμα περισσότεροι θα βασίσουν τις ζωές τους σε δανεικά χρήματα! Το τωρινό παράδειγμα των πλειστηριασμών και των εξώσεων δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ κόσμο!

Δεύτερον: Ευρωπαϊκά κράτη ενισχύουν την πολιτική της κοινωνικής στέγασης! Συνεχώς ανακοινώνονται κατασκευές κοινωνικών κατοικιών, στο πλαίσιο της «ισχυρής δέσμευσης για την οικοδόμηση ενός δημόσιου, στεγαστικού συστήματος»!

Τα κράτη προσφέρουν σε άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές ή κοινωνικές πιέσεις, κάποιας μορφής δημόσιου ή κοινωνικού συστήματος στέγασης ή επιδοτώντας τα ενοίκια, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα! «Το Επίδομα Στέγασης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που επιβαρύνονται με το κόστος ενοικίου για την πρώτη κατοικία τους», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας. 

Κατά αυτόν τον τρόπο, όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να λάβουν στεγαστικό δάνειο εξαρτώνται από το κράτος για την στέγασή τους! Και όποιος εξαρτάται είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένα πράγματα, προκειμένου να μην βρεθεί ξαφνικά άστεγος!

Αξιοσημείωτο είναι πως η Ισπανία διαθέτει ήδη 290.000 κοινωνικές κατοικίες, τουτέστιν: κατοικίες προσιτού κόστους στέγασης )! Επιπλέον, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με σχέδιο κατασκευής επιπλέον 20.000 κατοικιών έως το 2026.

Για την ώρα η Ελλάδα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με σχέδιο ύψους 1,3 εκατ.€, για την ανακαίνιση 70 κατοικιών στον Δήμο Αθηναίων και 30 κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει βούληση για παραπάνω έργα!

Στις κοινωνικές κατοικίες θα μείνουν άνθρωποι που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να χρηματοδοτήσουν αυτόνομα την στέγασή τους ή ακόμα και παράνομοι μετανάστες που νομιμοποιούνται και εντάσσονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη!

Η κρατική παρέμβαση γίνεται.θα γίνει, ανά την Ευρώπη, στις λεγόμενες «πιεσμένες περιοχές», εκεί δηλαδή, όπου τα ενοίκια και οι ζητούμενες τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί δραματικά.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί