Η 20χρονη Τούνμπεργκ, η οποία αναδείχτηκε στο «πρόσωπο» των νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα σε όλον τον κόσμο αφού οργάνωσε εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, παραδέχτηκε ότι δεν υπάκουσε στην εντολή των αστυνομικών όμως δήλωσε αθώα λέγοντας ότι ενεργούσε λόγω έκτακτης ανάγκης.
«Είναι παράλογο αυτοί που δρουν με βάση την επιστήμη να πληρώνουν το τίμημα», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.
Στις 19 Ιουνίου η Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές της οργάνωσης Reclaim the Future απέκλεισαν έναν δρόμο απ’ όπου περνούσαν φορτηγά βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου. Η αστυνομία τους ζήτησε να αποχωρήσουν, όμως εκείνοι δεν υπάκουσαν.
Νωρίτερα, στο δικαστήριο, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι οι πράξεις της ήταν δικαιολογημένες. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη που απειλεί τη ζωή, την υγεία και την ιδιοκτησία. Αμέτρητοι άνθρωποι και κοινότητες κινδυνεύουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», επέμεινε.
Το δικαστήριο τη διέταξε να πληρώσει πρόστιμο 1.500 κορωνών Σουηδίας (περίπου 140 ευρώ) και να καταβάλει άλλες 1.000 κορώνες σε ένα ταμείο για τα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Το πρόστιμο αυτό είναι αναλογικό ως προς τα δηλωθέντα εισοδήματά της. Στη Σουηδία η απείθεια στις εντολές της αστυνομίας μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και έξι μηνών.
(ΑΠΕΜΠΕ – απεμπε-EPA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Θαύμα της Ερήμου”: Ο σιδηρόδρομος στη Σαουδική Αραβία που θα κοστίσει 7 δις! vid
- ΗΠΑ: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν, vid
- Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες του Ινδο-Ειρηνικού
- Σάλος στη Σουηδία: Δεν απελαύνει μετανάστη βιαστή γιατί το έγκλημα «δεν διήρκεσε αρκετά»!
- Βαρεθήκατε να κάνετε συνέχεια τις μπανάνες μπανανόψωμο; Πώς θα τις κρατήσετε φρέσκες για 15 μέρες!
- Βραζιλία: Μέλισσες τσίμπησαν μέχρι θανάτου πατέρα και κόρη όταν το φορτηγό έπεσε σε κυψέλη μελισσών
- O πατέρας της 12χρονης Λόλα που βιάστηκε και αποκεφαλίστηκε από Αλγερινή «πέθανε από θλίψη»
- Σοκ στη Ρωσία: Πέντε ετών κοριτσάκι έριξε από τον τέταρτο όροφο την 21 ημερών αδερφή του
- ΗΠΑ: Μητέρα έσωσε 22 παιδιά από σχολικό λεωφορείο που τυλίχτηκε στις φλόγες, vid
- ΣΥΡΙΖΑ: Είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη να στηρίζει τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια στην αγορά









