Η 20χρονη Τούνμπεργκ, η οποία αναδείχτηκε στο «πρόσωπο» των νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα σε όλον τον κόσμο αφού οργάνωσε εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, παραδέχτηκε ότι δεν υπάκουσε στην εντολή των αστυνομικών όμως δήλωσε αθώα λέγοντας ότι ενεργούσε λόγω έκτακτης ανάγκης.
«Είναι παράλογο αυτοί που δρουν με βάση την επιστήμη να πληρώνουν το τίμημα», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.
Στις 19 Ιουνίου η Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές της οργάνωσης Reclaim the Future απέκλεισαν έναν δρόμο απ’ όπου περνούσαν φορτηγά βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου. Η αστυνομία τους ζήτησε να αποχωρήσουν, όμως εκείνοι δεν υπάκουσαν.
Νωρίτερα, στο δικαστήριο, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι οι πράξεις της ήταν δικαιολογημένες. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη που απειλεί τη ζωή, την υγεία και την ιδιοκτησία. Αμέτρητοι άνθρωποι και κοινότητες κινδυνεύουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», επέμεινε.
Το δικαστήριο τη διέταξε να πληρώσει πρόστιμο 1.500 κορωνών Σουηδίας (περίπου 140 ευρώ) και να καταβάλει άλλες 1.000 κορώνες σε ένα ταμείο για τα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Το πρόστιμο αυτό είναι αναλογικό ως προς τα δηλωθέντα εισοδήματά της. Στη Σουηδία η απείθεια στις εντολές της αστυνομίας μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και έξι μηνών.
(ΑΠΕΜΠΕ – απεμπε-EPA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Τσιάρας: Νέο πακέτο επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
- Ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Κιρίλ Ντμίτριεφ βρίσκεται στη Φλόριντα για να συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ
- Aπό αύριο 12/3 οι αιτήσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
- Β. Κικίλιας για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: «Πρωταρχική μας προτεραιότητα πάντα η προστασία των πολιτών»
- Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Σταθερά δίπλα στα νοικοκυριά, διαχρονικά αλλά και σε έκτακτες περιόδους αβεβαιότητας
- Αυτός ο μαραθώνιος μπήκε επάξια στο Ρεκόρ Γκίνες – Δεν θα πιστέψετε πού έγινε (Photos+Vid)
- Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Θα δείτε μεγάλη ασφάλεια και αυτό θα συμβεί πολύ, πολύ γρήγορα»
- Όσο υπάρχει ανθρωπιά: Μαθητής κουβαλά συμμαθητή του εν ώρα σεισμού, Vid
- «Συναγερμός» για τους αγωγούς «Blue Stream» και «Turkish Stream» – Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία
- Ανατριχιαστική ανακάλυψη σε αρχαία πυραμίδα: Κούκλες 2.400 ετών «μοιάζουν να ζωντανεύουν»









