• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σουηδία – 1.000 άτομα εμβολιάστηκαν με δόσεις της Moderna που αποθηκεύτηκαν σε «ακατάλληλες συνθήκες»

Σουηδία – 1.000 άτομα εμβολιάστηκαν με δόσεις της Moderna που αποθηκεύτηκαν σε «ακατάλληλες συνθήκες»

Έρευνα, μετά τον εμβολιασμό 1.000 περίπου πολιτών με δόσεις του εμβολίου της Moderna που αποθηκεύτηκαν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία κατά τη μεταφορά τους, έχουν ξεκινήσει οι Αρχές της Σουηδίας.

Σύμφωνα με έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνολικά 2.100 δόσεις του εμβολίου που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ «διατηρήθηκαν» σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά τους, ενώ έχουν παραδοθεί στις περιοχές Gävleborg, Halland, Varmland, Dalarna και Östergötland.


Όπως ανέφερε μάλιστα η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις παραδόσεις, «Apoteket AB», περίπου 1.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με τις συγκεκριμένες δόσεις.

Από την πλευρά της, πάντως, η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο έχει σταματήσει τη διάθεσή του και ερευνά εάν η διατήρηση των δόσεων σε συνθήκες πολικού ψύχους μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του.

«Ζητούμε συγγνώμη γι΄ αυτό που συνέβη και θεωρούμε πως ήταν ατύχημα», δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής υγείας της περιοχής Gävleborg, Tina Mansson Söderlund, η οποία δεσμεύτηκε επίσης να ερευνήσει το συμβάν.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να έγινε το εμβόλιο αναποτελεσματικό. Θα προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς αν συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της κυβέρνησης, Anders Tegnell, ισχυρίστηκε επίσης στην εφημερίδα Dagens Nyheter ότι. βάσει μιας αρχικής εκτίμησης της κατάστασης «όσοι έλαβαν τις συγκεκριμένες δόσεις δεν κινδυνεύουν».

«Δυστυχώς, ο προμηθευτής έκανε λάθος και παρέδωσε το εμβόλιο σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που απαιτεί το εμβόλιο της Pfizer. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρεται σε τόσο κρύο», εξήγησε.

(sputniknews – φωτο: eurokinissi)