Σοκ στην αγορά εργασίας: Πώς θα μείνουν όλοι οι υπάλληλοι άνεργοι

Ποιοι είναι οι "Υπεραπασχολούμενοι"

Για πολλές θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή χρειάζεται μόνον ένας υπάλληλος καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει σχεδόν όλη τη δουλειά, σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται ούτε αυτός ο ένας. Οι υπεραπασχολούμενοι, αναλαμβάνουν πολλές δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να το γνωρίζουν οι εργοδότες και βάζουν την Τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τη δουλειά.

Εργαζόμενοι παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν το ChatGPT – το chatbot που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη ( AI ) – για να καλύψουν πολλές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Αναφέρονται ως «υπεραπασχολούμενοι», επειδή η Τεχνητή Νοημοσύνη, επιτρέπει να ολοκληρώσουν τον φόρτο εργασίας κάθε ρόλου τουλάχιστον στο μισό χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι για πολλές θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή χρειάζεται μόνον ένας υπάλληλος καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει σχεδόν όλη τη δουλειά, σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται ούτε αυτός ο ένας.

Οι περισσότερες από τις δουλειές που κάνουν περιλαμβάνουν αρκετό γράψιμο, όπως η δημιουργία υλικού μάρκετινγκ, στο οποίο το chatbot έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά έμπειρο.

Το ChatGPT είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας – ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει εκπαιδευτεί σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων κειμένου για να παράγει ανθρώπινες απαντήσεις σε δεδομένες προτροπές.

Όταν κυκλοφόρησε δωρεάν από την start-up OpenAI τον Δεκέμβριο, άνοιξε τα μάτια του κοινού στο πόσο ισχυρή έχει γίνει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.

Οι «υπεραπασχολούμενοι» εργαζόμενοι λένε ότι το ChatGPT τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τον φόρτο εργασίας τους τουλάχιστον στο μισό χρόνο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν μια δεύτερη δουλειά ταυτόχρονα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ CHATGPT; 

Το ChatGPT είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που έχει εκπαιδευτεί σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου, επιτρέποντάς του να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο, ως απόκριση σε μια δεδομένη προτροπή 

Η OpenAI λέει ότι το μοντέλο ChatGPT της έχει εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας μια τεχνική μηχανικής μάθησης που ονομάζεται Ενισχυτική μάθηση από την ανθρώπινη ανατροφοδότηση (RLHF), αυτό χαρακτηρίζεται ως Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αυτό μπορεί να προσομοιώσει τον διάλογο, να απαντήσει σε επακόλουθες ερωτήσεις, να παραδεχτεί λάθη, να αμφισβητήσει λανθασμένες εγκαταστάσεις και να απορρίψει ακατάλληλα αιτήματα.

Απαντά σε μηνύματα κειμένου από χρήστες και μπορεί να του ζητηθεί να γράψει δοκίμια, στίχους για τραγούδια, ιστορίες, θέσεις μάρκετινγκ, σενάρια, επιστολές παραπόνων, ακόμη και ποίηση. 

Υπάρχουν και οι “έξυπνοι” υπάλληλοι που δίνουν στο ChatGPT να κάνει όλη του δουλειά και αυτοί κάθονται – Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα χαρακτηριστούν ως “Μη Απαραίτητοι”

Αλλά σχεδόν μισό χρόνο αργότερα, οι χρήστες του έχουν γίνει πιο ικανοί και τώρα μπορούν να χρησιμοποιούν το ChatGPT για να ξεγελάσουν τους εργοδότες τους ώστε να πιστεύουν ότι η δουλειά τους έχει την πλήρη προσοχή τους.

Στην πραγματικότητα, έχουν πολλούς άλλους εργοδότες που σκέφτονται ακριβώς το ίδιο πράγμα.

«Το ChatGPT έχει αναλάβει στο 80 τοις εκατό της δουλειάς μου», είπε ο “Ben”, ο οποίος δεν έδωσε το πραγματικό του όνομα και που ανήκει στην νέα κατηγορία των “υπεραπασχολούμενων”.

Ο Μπεν εργάζεται στο μάρκετινγκ για εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και άκουσε για πρώτη φορά την ιδέα να δουλέψει σε περισσότερους από έναν ρόλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι αναφορές άρχισαν να εμφανίζονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 για υπαλλήλους που επωφελούνται από την τεράστια στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία για να βρουν μια επιπλέον δουλειά.

Αλλά αυτό δεν ήταν πάντα από απληστία, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν είχαν οικονομική ασφάλεια ενόψει των μαζικών απολύσεων και της οικονομικής αβεβαιότητας .

Ο Ben, από το Τορόντο, δεν μπόρεσε να ενταχθεί στην κοινότητα των υπεραπασχολούμενων εκείνη την εποχή, καθώς η δουλειά του ήταν πολύ απαιτητική, αλλά όταν ανακάλυψε το ChatGPT τα πράγματα άλλαξαν.

Αυτός, και πολλοί άλλοι από τους συναδέλφους του στον κόσμο του μάρκετινγκ, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν γρήγορα συγκεκριμένες πληροφορίες ή να δημιουργήσουν γραπτό υλικό που σχεδόν δεν διακρίνεται από αυτό που γράφτηκε από άνθρωπο.

Αφού αυτό μείωσε σημαντικά τον χρόνο που χρειαζόταν για να ξεπεράσει τον φόρτο εργασίας του, αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να πάρει άλλη δουλειά και να κάνει το ίδιο.

Έτσι λοιπόν, νωρίτερα φέτος, έκανε ακριβώς αυτό, και χρησιμοποίησε το ChatGPT ακόμη και για να γράψει τις συνοδευτικές του επιστολές ενώ έκανε αίτηση.

Για να κάνει το ChatGPT να γράψει υλικό μάρκετινγκ, ένας εργαζόμενος θα του δώσει ένα πρότυπο και κάποιο πλαίσιο ως προτροπή και θα του δημιουργήσει τη βάση του τελικού προϊόντος μέσα σε λίγα λεπτά

photo: pixabay

ΠΩΣ ΤΟ CHATGPT ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ; 

Για να πείσει το ChatGPT να του γράψει μια ιστορία, θα του δώσει ένα πρότυπο και κάποιο πλαίσιο ως προτροπή και θα του δημιουργήσει τη βάση του τελικού προϊόντος μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο Ben πρόσθεσε ότι η πρόσφατη κυκλοφορία του GPT-4 , μιας ακόμα πιο ισχυρής έκδοσης του πρωτότυπου, είναι ακόμα καλύτερα στην κατανόηση των συγκεκριμένων απαιτήσεών του.

«Μπορώ απλώς να το πω για να δημιουργήσει μια ιστορία και το κάνει για μένα, με βάση το πλαίσιο που το έδωσα», είπε στο Vice.

Το κείμενο που δημιουργεί συνήθως χρειάζεται κάποιες μικρές τροποποιήσεις, πρόσθεσε, καθώς μερικές φορές θα κάνει λάθη .

Αυτό το στοιχείο είναι αυτό που ορισμένοι από τους εργαζόμενους πιστεύουν ότι θα τους αποτρέψει από το να χάσουν εντελώς τη δουλειά τους λόγω τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η τεχνογνωσία τους είναι ακόμα απαραίτητη για να ελέγξουν τι δημιουργείται. Για πόσο καιρό όμως ακόμα θα χρειάζονται έστω για αυτό.

Ο Μπεν χρησιμοποιεί επίσης το ChatGPT για να γράψει μηνύματα για τον μάνατζέρ του, τα οποία ορίζει ότι πρέπει να είναι πεζά, ώστε να μοιάζουν σαν να έχουν πληκτρολογηθεί από έναν πολυάσχολο εργαζόμενο.

Ένας άλλος υπάλληλος το χρησιμοποιεί για να μεταγράψει συσκέψεις Zoom, ώστε να μην χρειάζεται να δώσει προσοχή και μπορεί να κοιτάξει τις σημειώσεις αργότερα.

Ένας τρεις φορές απασχολούμενος οικονομικός δημοσιογράφος είπε επίσης ότι το χρησιμοποιεί για να γράψει προγράμματα για το Microsoft Excel, συντομεύοντας διαδικασίες που κανονικά θα διαρκούσαν δύο εβδομάδες σε λίγες μόνο ώρες. 

Η απίστευτη δύναμη του ChatGPT έχει προκαλέσει φόβο και ανησυχίες σε πολύ κόσμο ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του και να αντικατασταθεί από ένα ρομπότ

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ αποκάλυψε τα 20 επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο να απολυθούν χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στην κορυφή βρίσκεται ο χειριστής τηλεφωνικών κέντρων, αλλά οι ακόλουθοι οκτώ είναι όλοι δάσκαλοι διαφορετικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων γλωσσών, ιστορίας, νομικής και θρησκείας.

Και τα θρησκευτικά λοιπόν θα διδάσκει η Τεχνητή νοημοσύνη!!!! Τι θα λέει διαβάστε ΕΔΩ για να το μάθετε.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί