Σοκ!!! Πώς το Σαν Φρανσίσκο μετατρέπεται σε πόλη Φάντασμα. Το περιγράφουν ως σκηνή Αποκάλυψης

Πού πήγαν όλοι;;;

Γιατί το Σαν Φρανσίσκο πέφτει σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «βρόχο αστικής καταστροφής», ουσιαστικά σε έναν φαύλο κύκλο αλληλένδετων τάσεων και δυνάμεων που οδηγούν τις πόλεις σε σπειροειδή οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Σε μια συνηθισμένη μέρα στην περιοχή “Downtown” του Σαν Φρανσίσκο, οι δρόμοι θα ήταν γεμάτοι πολυάσχολους ανθρώπους και τα καφέ επίσης γεμάτα με νέους ανθρώπους που εργάζονται σε διάφορους τομείς νέων τεχνολογιών και κατευθύνονται προς τα γραφεία τους.

Όμως τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Πλέον το μέρος είναι σχεδόν άδειο, στους δρόμους δεν υπάρχει σχεδόν κανείς!! Αν θέλετε ποτέ να ζήσετε την πραγματική έννοια της «πόλης φάντασμα», κατευθυνθείτε στην οικονομική περιοχή «Downtown» του Σαν Φρανσίσκο.

Ναρκομανείς και άστεγοι στην περιοχή Tenderloin, Σαν Φρανσίσκο. Το Fentanyl, που είναι περισσότερο γνωστό ως η ηρωίνη των φτωχών, είναι ο κύριος οδηγός θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στο Σαν Φρανσίσκο. Από τους 620 θανάτους το 2022, το 72 τοις εκατό αποδόθηκε στη φαιντανύλη.

Επιχειρηματίας τεχνολογίας της πόλης μοιράζεται στιγμιότυπα από το έρημο κέντρο για ένα ακόμα πρωινό της εβδομάδας και λέει ότι φοβάται ότι τα οικονομικά της θα καταρρεύσουν εάν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στα γραφεία τους.

Το μέρος αποτελεί μια ζοφερή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να σκοτώσει τις πόλεις, με τον κόσμο να αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη οικονομική κληρονομιά της πανδημίας και τη φυγή από τα γραφεία.

Γιατί το Σαν Φρανσίσκο πέφτει σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «βρόχο αστικής καταστροφής», ουσιαστικά σε έναν φαύλο κύκλο αλληλένδετων τάσεων και δυνάμεων που οδηγούν τις πόλεις σε σπειροειδή οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Αν και η τάση της «απομακρυσμένης εργασίας» είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της πόλης, τα δεινά του Σαν Φρανσίσκο έχουν δώσει μια ανησυχητική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί όταν μια προοδευτική αριστερή τοπική κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στο έγκλημα, τα ναρκωτικά και την έλλειψη στέγης, ταυτόχρονα με την ενθάρρυνση μιας εισβολής από εταιρείες τεχνολογίας που ανάγκασε πολλούς ντόπιους να φύγουν.

Με μισθούς που ξεκινούσαν συχνά από 200.000 $ (161.000 £), υπάλληλοι της τεχνολογίας έκαναν αρχικά το Σαν Φρανσίσκο πολύ ακριβό για τους περισσότερους ανθρώπους, ενθαρρύνοντας τους ιδιοκτήτες να χρεώνουν υψηλά ενοίκια και τώρα έχουν φύγει κατά πλήθος για να εργαστούν από το σπίτι.

Ενώ άλλες βιομηχανίες θεωρούν απαραίτητο να επιστρέψει το προσωπικό στο γραφείο, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν συνειδητοποιήσει ότι η δουλειά τους – που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αφοσιωμένοι στη μοναχική ενασχόληση με τη συγγραφή κώδικα – βασίζεται λιγότερο στους ανθρώπους σε ένα γραφείο.

Και το Σαν Φρανσίσκο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από τη βιομηχανία τεχνολογίας και την περιοχή του κέντρου της πόλης όπου είναι συγκεντρωμένη. Αν και περίπου 373.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας αποτελούν το 10,9 τοις εκατό των θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο (σχεδόν τριπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο), αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος στο φορολογικό εισόδημα της περιοχής.

Δύο ακαδημαϊκοί της Νέας Υόρκης επέστησαν την προσοχή στην απειλή των «βρόχων καταστροφής» στα τέλη του περασμένου έτους σε μια έκθεση με εύθυμο τίτλο «Work From Home And The Office Real Estate Apocalypse».

Η έρευνά τους περιέγραψε πώς οι σπείρες θανάτου έχουν γίνει μια πραγματική πιθανότητα με τη μείωση των ατόμων που εργάζονται σε κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές (όπως το City του Λονδίνου και η Wall Street) που οδήγησε σε λιγότερες τοπικές δαπάνες.

Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε διάφορες αρνητικές επιπτώσεις, όπως λιγότερα μάτια στο δρόμο, άρα περισσότερη εγκληματικότητα και λιγότερα φορολογικά έσοδα από κατοίκους, καταστήματα και εστιατόρια για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών της πόλης.

Και, φυσικά, όσο περισσότερο μια πόλη καταστρέφεται από την έλλειψη δαπανών της τοπικής κυβέρνησης, τόσο λιγότεροι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν εκεί ή να επισκεφθούν.

Αναπόφευκτα, πολλές τοπικές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να αποκομίσουν κέρδη και θα υποχωρήσουν, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την απήχηση μιας πόλης.

Ένας φαύλος κύκλος, πράγματι, και όλα προέρχονται από τη φαινομενικά αβλαβή στροφή στην εργασία από το σπίτι.

Ερημιά και τοπίο βγαλμένο από την Αποκάλυψη, είπε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Arpit Gupta, για το Σαν Φρανσίσκο.

Όχι μόνο χιλιάδες έχουν μετακομίσει πρόθυμα από την πόλη, αλλά χιλιάδες άλλοι έχουν απολυθεί στην τελευταία κατάρρευση της βιομηχανίας τεχνολογίας. Ο Έλον Μασκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε απολύσει περισσότερους από 6.000 – ή το 80 τοις εκατό – του προσωπικού του Twitter από τότε που ανέλαβε την εταιρεία πριν από έξι μήνες.

Ακόμη και εκείνοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας που εξακολουθούν να εργάζονται συχνά το κάνουν μόνο για τρεις ημέρες την εβδομάδα και φεύγουν από τις 14:00, ώστε να αποφύγουν την κυκλοφορία σε ώρες αιχμής. Και με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στην πόλη να είναι ακόμα 2.700 λίρες το μήνα, οι νοσοκόμες, οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και οι πυροσβέστες που ζούσαν κάποτε εκεί δεν θα επιστρέψου, μετά τη φυγή των υπαλλήλων τεχνολογίας.

Γίνεται πλέον απροκάλυπτη χρήση ναρκωτικών από τοξικομανείς στην περιοχή Tenderloin. Με το Fentanyl, όπως έχουμε δει να είναι ο κύριος οδηγός θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στο Σαν Φρανσίσκο

Τέντες αστέγων εμφανίζονται στην περιοχή Tenderloin όταν υπάρχει δυνατή βροχή στο Σαν Φρανσίσκο.


Στο Nob Hill του Σαν Φρανσίσκο, ο εστιάτορας Sam Habr είπε ότι η Εργασία από το Σπίτι, πλήττει σκληρά την επιχείρησή του επειδή αναπόφευκτα σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι τρώνε έξω ή πίνουν στην πόλη.

«Στο σπίτι, οι γείτονές μου είναι είτε δικηγόροι είτε εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας και όλοι εργάζονται από το σπίτι», είπε. «Όλα τα εστιατόρια κλείνουν τώρα νωρίς και τα μπαρ έχουν πεθάνει μέχρι τα μεσάνυχτα».

Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός του Σαν Φρανσίσκο (τουλάχιστον ο μη άστεγος του) μειώνεται και τα ταμεία του αδειάζουν. Η πόλη κατέγραψε τον χαμηλότερο πληθυσμό της σε μια δεκαετία τον Ιούλιο του 2022 – τώρα έχει μειωθεί στους 808.000 από 870.000 δύο χρόνια νωρίτερα – ενώ προβλέπει έλλειμμα 627 εκατομμυρίων λιρών για τα επόμενα δύο χρόνια.

Και όμως, οι ηγέτες της έχουν ακόμη συμφωνήσει να εξετάσουν μια νέα πρόταση για να δοθούν τι άλλο Επιδόματα. Σκέφτονται να δώσουν 4 εκατομμύρια λίρες ως αποζημιώσεις, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα κοστίσει 160 δισεκατομμύρια λίρες. Οι αναλυτές είπαν ότι η τεράστια φορολογική αύξηση που απαιτείται για τη χρηματοδότησή αυτή θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για την πόλη, αν και ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, αλλά ένα ρεκόρ 29,5 τοις εκατό των επαγγελματικών χώρων είναι πλέον ανεκμετάλλευτο.

Τα εστιατόρια και οι καφετέριες δεν βρίσκουν εργαζόμενους

Οι μυημένοι λένε ότι ένας μεγάλος αριθμός εστιατορίων και καφέ έχουν κλείσει, όχι μόνο επειδή οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αρκετούς πελάτες, αλλά επειδή δεν μπορούν να βρουν το προσωπικό σε μια τόσο ακριβή πόλη. Οι εργαζόμενοι έχουν βαρεθεί να αντιμετωπίζουν τον στρατό των αστέγων τοξικομανών της πόλης, τους οποίους η αστυνομία έχει λάβει οδηγίες να τους αφήσει μόνους.

Κύμα κλοπών

Οι γίγαντες φαρμακείων Walgreens και CVS έχουν κλείσει πολλά από τα καταστήματα τους στην πόλη, κραδαίνοντας λευκές σημαίες σε ένα παλιρροϊκό κύμα κλοπών που προκλήθηκε από νόμο σε ολόκληρη την Καλιφόρνια που υποβάθμισε την κλοπή αγαθών αξίας μικρότερης των 950 $ (764 £) από κακούργημα σε λιγότερο σοβαρό πλημμέλημα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί