• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες: Τις 200.000 αγγίζουν οι ιδιοκτησίες που διεκδικεί το Δημόσιο!

Σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες: Τις 200.000 αγγίζουν οι ιδιοκτησίες που διεκδικεί το Δημόσιο!

akinita
Χιλιάδες πολίτες σε αβεβαιότητα για τις ιδιοκτησίες τους - Καλούνται να προσκομίσουν ακόμη και τίτλους ιδιοκτησίας του προπερασμένου αιώνα!

Έχουν χάσει τον ύπνο τους εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού Λάγιου στη Λακωνία, οι οποίοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την καλλιέργεια της ελιάς. Ο λόγος; Σε περίπου ένα εξάμηνο, θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά της περιουσίας τους στο κράτος!

 Η μόνη λύση για να μην χάσουν τη γη τους, είναι η εξαγορά των κτημάτων ως προς το μερίδιο του Δημοσίου. Οι κάτοικοι άσκησαν τρεις ομαδικές αγωγές για να μειώσουν το κόστος της εξαγοράς. Τα δικαστήρια όμως αρνήθηκαν να τις δεχτούν, με την αιτιολογία ότι δεν είναι δυνατόν ένας δικαστής να επιλύσει με μια απόφαση το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ολόκληρου χωριού.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο δικηγόρος Απόστολος Γεροντίδης εξηγεί πως αιτία αυτής της κατάστασης είναι η δημιουργία του Κτηματολογίου και τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.

Οι γκρίζες ζώνες του Κτηματολογίου που τράβηξε το χαλί στα ιδιοκτησιακά (και έτσι εμφανίστηκαν τα κρυμμένα προβλήματα), η έλλειψη δασικών χαρτών και η απαίτηση του Δημοσίου για προσκόμιση ιδιοκτησιακών τίτλων από τον προπερασμένο αιώνα (!) κάνει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα να ανησυχούν.

Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλη την επικράτεια, οι οποίες πριν από έναν αιώνα ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές. Πρόκειται για περιοχές που μπήκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, χτίστηκαν νόμιμα, αλλά έχασαν μόνο το δασικό και το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Δυστυχώς, το εν λόγω χωριό δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα. Η αιτία του προβλήματος συνδέεται με την ανεξέλεγκτη προβολή τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του κράτους σχεδόν σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας.

Ενδεικτικά, το 2018 στα Βριλήσσια κοινοποιήθηκαν σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών. Δύο έτη μετά, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της πόλης, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και 1.000 κάτοικοι εξακολουθούν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Χιλιάδες ενστάσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευτεί πάνω από 200.000 ενστάσεις κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων, και περίπου 100.000 εκκρεμείς δίκες στα πολιτικά δικαστήρια.

Όπως αναφέρει ο κ. Πομιδάς, η συνεχής άκριτη δήλωση από πολλές κρατικές υπηρεσίες (δασαρχεία, περιφέρειες κ.ά.) στη διαδικασία κτηματογράφησης τεράστιων ιδιωτικών εκτός σχεδίου εκτάσεων ως δήθεν κρατικών και η μέχρι σήμερα άρνηση οριοθέτησης των παράλογων και αντισυνταγματικών αξιώσεων του Δημοσίου δημιουργεί συνεχώς δικαστικούς αγώνες που θα διαρκέσουν επί γενεές μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών και του Δημοσίου, το οποίο σημειωτέον αντιδικεί αντιδεοντολογικά μέχρις Αρείου Πάγου, εξοντώνοντας οικονομικά αλλά και ηλικιακά τους αντιδίκους του.


Με πληροφορίες από parapolitika/photo eurokinissi