«Πολλοί άνθρωποι δεν επισκέπτονται τους γιατρούς τους, ούτε καν μία φορά τον χρόνο, και συνήθως τους επισκέπτονται μόνο όταν κάτι τους ανησυχεί. Εάν μπορούμε να παρακολουθούμε ένα άτομο πολύ πιο συχνά, θα μπορούμε να μαζεύουμε δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο μπροστά στην υγειονομική του περίθαλψη,» είπε ο Josh Coon, επικεφαλής ερευνών του «Morgridge Institute», και καθηγητής διμοριακής χημείας στο πανεπιστήμιο «Wisconsin-Madison».
Με την ανάλυση των χημικών στοιχείων που βρίσκονται στα ούρα και τα κόπρανα από τις smart-toilets, οι επιστήμονες θα μπορούν να διαμορφώσουν ένα ιστορικό για το κάθε άτομο, να παρακολουθούν συστηματικά την υγεία του, και να βρίσκουν τις ασθένειες αμέσως μόλις εμφανίζονται.
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανίσει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα ούρα, πριν εμφανίσει συμπτώματα. Ενώ όσοι έχουν χρόνια πάθηση και τα ούρα τους δείξουν αυξημένα τα επίπεδα πρωτεΐνης, μπορεί να σημαίνει την αρχή βλάβης των νεφρών.
Και στις δύο περιπτώσεις, όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επιτύχει η ιατρική παρέμβαση και η αποφυγή εμφάνισης χειρότερων επιπτώσεων.
«Κατά τη γνώμη μου, εάν θέλετε να λαμβάνετε πιο συχνές μετρήσεις από τους ανθρώπους, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να γίνει χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τις συνήθειες τους.» Και κάπως έτσι ήρθε η ιδέα για τις smart-toilets.
Ο διευθυντής του Προγράμματος Μοριακής Απεικόνισης, Sanjiv Sam Gambhir, και η ομάδα του, έχουν αρχίσει να διερευνούν τις δυνατότητες τους. Η έξυπνη τουαλέτα που κατασκεύασαν, καταγράφει και αναλύει την κατάσταση των περιττωμάτων του χρήστη, ενώ αναλύει τη σύνθεση τους, αναζητώντας σημάδια μορίων που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν καρκίνο, και άλλα.
Εκτός από τις smart-toilets που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο ίδιο μοτίβο για τον εντοπισμό ασθενειών κινείται και η δημιουργία καθισμάτων τουαλέτας για μεμονωμένες περιπτώσεις. Το «Heart Health Intelligence», που φτιάχνει ένα κάθισμα με στόχο την ανίχνευση καρδιακών προβλημάτων, πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση $2.2 εκατομμυρίων.
«Πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν ότι η δυνατότητα καθημερινού ελέγχου της υγείας τους θα είναι τεράστια εξέλιξη,» πρόσθεσε ο Coon.
Ακόμα και αν δεν δούμε σύντομα τις smart-toilets, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκέπτεστε τον γιατρό σας πιο συχνά, και να μην περιμένετε τη στιγμή που τα πράγματα θα είναι πλέον σοβαρά.
Πηγή: secnews.gr, ΦΩΤΟ UNSPLASH
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Φάρσα αποδείχθηκε τηλεφώνημα για έκρηξη βόμβας στην Ευκαρπία
- Η πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου
- Σωρεία κακουργημάτων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του Δημοσίου μέσω διαδοχικών ΑΦΜ
- Ηράκλειο: Κατέρρευσε παλιά γέφυρα στο Δήμο Φαιστού – Υποχωρούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Το Κρεμλίνο εξήγησε γιατί επιλέχθηκε η Γενεύη για τον επόμενο γύρο συνομιλιών με το Κίεβο
- Νέα τραγωδία σε χιονοδρομικό κέντρο: Νεκροί τρεις ακόμη σκιέρ από χιονοστιβάδα στις γαλλικές Άλπεις
- ΗΠΑ: Ο πόλεμος Τραμπ-Χάρβαρντ καλά κρατεί
- Σε 912 ανέρχονται οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων
- Στουρνάρας: Η χώρα έφτασε ξανά πολύ κοντά στο Grexit επί διακυβέρνησης Τσίπρα
- Κίνα: Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε για μία πολιτική λύση στην Ουκρανία
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΗΠΑ
ΓΕΦΥΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΟΣΕ
ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ









