Σκοτεινοί καιροί! Χωρίς ΚΑΜΙΑ αλλαγή και γεμάτο ασάφειες κατατέθηκε στη Βουλή το άρθρο του ΠΚ για τις ψευδείς ειδήσεις

Ποιός όμως θα ορίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα;;;; Το κράτος;;;

Τρομακτικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου πρόκειται να επιφέρουν οι αλλαγές στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Παρά την προειδοποίηση του Δημοσθένη Λιακόπουλου μέσα από το el.gr, οι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ δεν έγιναν και ως εκ τούτου το επίμαχο άρθρο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ως εξής:

.

Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Tύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.”

.

Οι γενικολογίες δίνουν και παίρνουν στο επίμαχο εδάφιο και τίποτα δεν ορίζει επ’ακριβώς τι θα διώκεται ως “ψευδής είδηση”.

Δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ σαφής διευκρίνιση, γεγονός που θα οδηγήσει σε τεράστια σύγχυση και ανασφάλεια τους έχοντες δημόσιο λόγο και φυσικά πρώτους απ’όλους τους δημοσιογράφους.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από εβδομάδες δημόσιας διαβούλευσης και πλήθος αρνητικών σχολίων, θεώρησαν σκόπιμο να μην αλλάξουν ούτε ένα στίγμα!

Πάνω στις παραπάνω αλλαγές του ΠΚ είχαν αντιδράσει προ μερικών ημερών η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών, αναφέροντας τα εξής:

«Το συγκεκριμένο προτεινόμενο άρθρο, δημιουργεί σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που διατείνονται οι συντάκτες του ότι θα λύσει. Και τούτο διότι με τη γενικόλογη, αόριστη και παντελώς ασαφή περιγραφή δίνει το δικαίωμα αυθαίρετων ερμηνειών, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, την ελευθερία του λόγου και εν τέλει τη δημοσιογραφία

Θεωρούμε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις (fake news). Αυτό που απαιτείται άμεσα -και θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βασική συνταγή αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων- είναι η λειτουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα λειτουργεί με βάση την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών, κάτι που αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική στην Ευρώπη».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί