• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε στενό κλοιό υποψήφιοι και εκλεγμένοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ – Ενισχύεται η διαδικασία έγκρισης παρακολουθήσεων και συλλογής πληροφοριών!

Σε στενό κλοιό υποψήφιοι και εκλεγμένοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ – Ενισχύεται η διαδικασία έγκρισης παρακολουθήσεων και συλλογής πληροφοριών!

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) δρομολόγησαν χθες, Τρίτη, μία σειρά από αλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών της έγκρισης αδειών για τη διεξαγωγή παρακολουθήσεων συλλογής πληροφοριών για εκλεγμένους αξιωματούχους, αλλά και στελέχη προεκλογικών εκστρατειών, σύμφωνα με το Politico.

Η ανακοίνωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ και τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, έρχεται μετά από παράπονα μηνών που έχουν εκφραστεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ισχυριστεί ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του “κατασκόπευαν” την προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται εδώ και πολύ καιρό ότι η προεκλογική του εκστρατεία ήταν το θύμα ενός πολιτικού “κυνηγιού μαγισσών.”

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός του Τραμπ υπονομεύτηκε από την εσωτερική υπηρεσία ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν εντόπισε πολιτική εμπλοκή στις δραστηριότητες του FBI γύρω από την προεδρική εκλογή του 2016.

Οι μεταρρυθμίσεις “θα ενισχύσουν το FBI να καταρτίσει ένα πιο δυναμικό πρόγραμμα.., το οποίο θα διασφαλίζει, μεταξύ άλλων ζητημάτων, την εγκυρότητα των αιτήσεων παρακολούθησης βάσει της ειδικής νομοθεσίας [Foreign Intelligence Surveillance Act], όπως επίσης και την ενεργή επίβλεψη των αιτήσεων αυτών [για την παρακολούθηση] των εκλεγμένων ομοσπονδιακών αξιωματούχων, των υποψηφίων για εκλογή σε ομοσπονδιακά καθήκοντα, αλλά και του προσωπικού τους,” όπως ανέφερε ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μπαρ και ο Ρέι θέλουν να υποστηρίξουν τη δικαστική διαδικασία έγκρισης των παραπάνω αιτήσεων (Foreign Intelligence Surveillance Court application process), από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς δημοσιοποίησε την αναφορά του, σχετικά με τους χειρισμούς που έκανε το FBI στη διαχείριση της έρευνας για τις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.


Με πληροφορίες από Politico/photo unsplash