• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σχέδιο: «Μεγάλος Περίπατος» – Τι αλλάζει άμεσα στην Αθήνα, πάρτε την πρώτη ΓΕΥΣΗ

Σχέδιο: «Μεγάλος Περίπατος» – Τι αλλάζει άμεσα στην Αθήνα, πάρτε την πρώτη ΓΕΥΣΗ

Δείτε πως θα είναι το Κέντρο σε λίγο καιρό από τώρα...

Ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας!

Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής ονομάζεται: «Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας».

Η παρέμβαση αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά στα τέλη Ιουνίου, με το μεγαλύτερο κομμάτι της να ολοκληρώνεται εντός του 2022!

Σε άμεση εφαρμογή θα τεθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα. Όπως αναφέρεται, η Αθήνα θα συστηθεί εκ νέου στους Έλληνες αλλά και σε όλον τον πλανήτη.

Η φιλοσοφία του σχεδίου, όπως τονίζουν οι εμπνευστές του,  είναι η αξιοποίηση του χώρου της πόλης ως χρήσιμου εργαλείου, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης και ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προώθησης της περιβαλλοντικής πολιτικής, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.

Οι οδοί του Κέντρου θα αλλάξουν μέσω της σήμανσης και των χρωματισμών του οδοστρώματος, της τοποθέτησης φυτών και στοιχείων αστικού εξοπλισμού, όπως ζαρντινιέρες, παγκάκια και καλαθάκια.

Στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής απόστασης λόγω κορωνοϊού, στόχος των παρεμβάσεων είναι η αύξηση του χώρου για τη μετακίνηση των πεζών όπως και των μετακινούμενων με ήπια μέσα μετακίνησης στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας.

Η ανανεωμένη οδός θα διαθέτει έναν νέο ποδηλατόδρομο, 2 λωρίδες κυκλοφορίας για Ι.Χ. και μία λεωφορειολωρίδα ίδιας κατεύθυνσης με αυτή των Ι.Χ. «

Οι  τέσσερις άξονες του μεγαλεπήβολου έργου περιλαμβάνουν:

  • τον «πιο όμορφο περίπατο της Ευρώπης» μήκους 6,8 χλμ.,
  • την ενοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας,
  • την απόδοση 50.000 τ.μ. ελεύθερου δημόσιου χώρου
  • και τον πρωτοποριακό τρόπο υλοποίησής του.

Αναλυτικά, η κατασκευή του Μεγάλου Περιπάτου έρχεται να προσθέσει στη νέα εικόνα του αθηναϊκού κέντρου έναν νέο ποδηλατόδρομο στην οδό Πανεπιστημίου, μιας και τα ποδήλατα είναι «φιλικά προς το περιβάλλον».

 Οι ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του εμπορικού τριγώνου, αλλά και οι οδοί Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως, Ερμού και Αθηνάς θα μετατραπούν σε περιοχές που δεν θα επιτρέπονται τα αυτοκίνητα.

Στο Σύνταγμα το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Φιλελλήνων στο ύψος της πλατείας για τη δημιουργία ενός νέου, κοινόχρηστου χώρου στην καρδιά της πόλης.  

Το σύνολο του Περιπάτου, εκτός των ήδη διαμορφωμένων οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάνει τη διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του εμπορικού τριγώνου. Η παρέμβαση θα συμπεριλάβει και την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση του Περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφθεί και ο συγκεκριμένος, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος. Στόχος είναι στην τελική φάση του έργου το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να αποτελεί μία τις πιο όμορφες αλλά και «πράσινες» διαδρομές αστικού τοπίου στην Ευρώπη.

Πάρτε μία γεύση:

Η ανανεωμένη οδός θα διαθέτει έναν νέο ποδηλατόδρομο

Στο Σύνταγμα το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Φιλελλήνων στο ύψος της πλατείας

Η οδός Πανεπιστημίου μετά την ανάπλαση

Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Φιλελλήνων στο ύψος της πλατείας Συντάγματος

Με πληροφορίες από Lifo.gr