Ρομποτική σκούπα θα μπορεί να “βλέπει” μέσα στα σπίτια; – Έρευνα απο την ΕΕ

Gadgets που μας "βλέπουν" και μας "ακούν", ακούγεται σαν οργουελικό σενάριο σε κάποιους.

Η Amazon ανακοίνωσε τη συμφωνία για την αγορά της iRobot με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία πουλά τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το περασμένο καλοκαίρι. Τα gadget της περιλαμβάνουν το Roomba i7 των 799 λιρών, μια ηλεκτρική σκούπα συνδεδεμένη με Wi-Fi, την οποία διεκδικεί να χαρτογραφεί και να μαθαίνει δωμάτια και να αδειάζει όταν γεμίζει.

Η συμφωνία είναι μέρος του στόχου του διαδικτυακού λιανοπωλητή να προσφέρει περισσότερες οικιακές υπηρεσίες μαζί με τον διαδικτυακό βοηθό Alexa που προτρέπεται με φωνή και τα συνδεδεμένα έξυπνα ηχεία, το ρομπότ Astro, που επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τα σπίτια τους από απόσταση και τις κάμερες ασφαλείας Ring.

Ερωτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενο συλλογής προσωπικών δεδομένων

Οι ανησυχίες της Επιτροπής οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές ότι η έξυπνη σκούπα θα μπορεί να καταγράφει εικόνες και έτσι αν συμβαίνει αυτό, συνδυασμένο με την ικανόητητα του διαδικτυακού βοηθού Alexa να καταγράφει ήχους και συνομιλίες, θα δώσει στην εταιρία τη δυνατότητα να έχει πλήρη εικόνα του τι γίνεται μέσα στα σπίτια. Τόσο η iRobot όσο και η Amazon χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς για την έξυπνη σκούπα, ως προϊόν καθαρά φαντασίας.

Κατηγορίες για δημιουργία Μονοπωλίου

Οι αντιμονοπωλιακές ομάδες έχουν προειδοποιήσει ότι η εξαγορά του iRobot από την Amazon θα μπορούσε να της δώσει κυριαρχία στην «έξυπνη οικιακή αγορά» – όπου οι οικιακές συσκευές και υπηρεσίες μπορούν να ελέγχονται ψηφιακά – και να δώσει στην επιχείρηση άνευ προηγουμένου πρόσβαση στη ζωή των καταναλωτών.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ εξετάζει ήδη τη συμφωνία και τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε λεπτομερείς ερωτήσεις στην Amazon πριν από μια πιθανή επίσημη έρευνα.

Η Foxglove Legal, ο όμιλος επιτήρησης τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει αντιμετωπιστεί το Facebook και η εταιρεία λογισμικού Palantir, έγραψε στην CMA λέγοντας ότι είχε «σοβαρές ανησυχίες ότι η προτεινόμενη συγχώνευση είναι ένα ακόμη παράδειγμα της συνήθειας της Amazon να «καταργεί» την καινοτόμο είσοδο και τον ευρύτερο ανταγωνισμό σε υπάρχουσες και αναδυόμενες αγορές».

«Η Amazon κατασκοπεύει ήδη τα κατώφλια μας και ακούει τις συνομιλίες μας – αν ανεβάσουμε το iRobot θα έβαζε την Amazon στα σαλόνια μας», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση στον ιστότοπό της.

Η συσκευή Roomba, για παράδειγμα, επιτρέπει στους χρήστες να χαρτογραφούν τα σπίτια τους δωμάτιο προς δωμάτιο και να αποθηκεύουν τους χάρτες στην εφαρμογή iRobot για μελλοντική χρήση. Οι καταναλωτές μπορούν στη συνέχεια να προγραμματίσουν εξ αποστάσεως τακτικούς καθαρισμούς ή να ξεκινήσουν χειροκίνητα εργασίες καθαρισμού συγκεκριμένων δωματίων απευθείας από την εφαρμογή.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί