Πυρηνικός κίνδυνος: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα

Θα οδηγήσει σε «πυρηνική καταστροφή»;;;

Όπως αναφέρει το The Defender σε άρθρο που φιλοξενεί:

Ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερευνητών πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) «θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε επαναστατική κοινωνική αλλαγή», το 36% ανησυχεί ότι οι αποφάσεις τεχνητής νοημοσύνης «θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφή σε πυρηνικό επίπεδο».

Αυτά τα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται στην Έκθεση Δείκτη AI 2023 , μια ετήσια αξιολόγηση της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας που συγκεντρώθηκε από το Ινστιτούτο Στάνφορντ για την Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη και δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Αυτά τα συστήματα επιδεικνύουν δυνατότητες απάντησης ερωτημάτων και την δημιουργία κειμένου, εικόνας και κώδικα που δεν φανταζόμασταν πριν από μια δεκαετία, και ξεπερνούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε πολλά σημεία αναφοράς, παλιά και νέα», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση συνεχίζει:

«Ωστόσο, είναι επιρρεπή σε ψευδαισθήσεις, είναι συνήθως προκατειλημμένα και μπορούν να εξαπατηθούν για να εξυπηρετήσουν κακόβουλους στόχους, υπογραμμίζοντας τις περίπλοκες ηθικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξή τους».

Όπως ανέφερε το Al Jazeera στις 14 Απριλίου, η ανάλυση «έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης μετά από διαμάχες που κυμαίνονται από ένα περιστατικό αυτοκτονίας που συνδέεται με chatbot της ΑΙ έως και ψεύτικα βίντεο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy».

Συγκεκριμένα, η έρευνα μέτρησε τις απόψεις 327 ειδικών στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας – έναν κλάδο της επιστήμης των υπολογιστών που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των chatbots – τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, πριν από την κυκλοφορία του ChatGPT του OpenAI, τον Νοέμβριο του 2022.

Τον Μάρτιο, ο Geoffrey Hinton , που θεωρείται ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», είπε στο CBS News Brook Silva-Braga ότι οι πιθανές επιπτώσεις της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας είναι συγκρίσιμες με «την Βιομηχανική Επανάσταση, ή με τον ηλεκτρισμό, ή ίσως με τον τροχό».

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες της τεχνολογίας «να εξαφανίσει την ανθρωπότητα», ο Hinton προειδοποίησε ότι «δεν είναι απίθανο».

Αυτό η ανησυχητική δυναμική δεν έγκειται απαραίτητα στα υπάρχοντα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, αλλά μάλλον σε αυτό που ονομάζεται «τεχνητή γενική νοημοσύνη» (AGI), η οποία θα περιλαμβάνει υπολογιστές που αναπτύσσουν και ενεργούν με βάση τις δικές τους ιδέες.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί