• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ: Μείζον θέμα η ασφάλεια των επικοινωνιών

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ: Μείζον θέμα η ασφάλεια των επικοινωνιών

Η ανακοίνωση της COSMOTE για την υποκλοπή εκατομμυρίων κλήσεων και SMS από τρίτο παράγοντα εκτός της χώρας, είναι ένα πολύ ανησυχητικό ζήτημα με το οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά.

Το αν η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό την υποκλοπή για να γίνει αθέμιτος ανταγωνισμός από αντίπαλες εταιρείες ή για άλλους παράγοντες, είναι μία πιθανή εξήγηση αλλά όχι σίγουρη ούτε επαρκής. Καμία εταιρεία του χώρου σε θα διακινδύνευε τόσο πολύ υποκλέπτοντας τα στοιχεία της άλλης. Ούτως ή άλλως, το δίκτυο είναι διασυνδεδεμένο και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες με συμφωνία μεταξύ κυρίων θα λέγαμε. Όλα όμως είναι πιθανά και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Εν μέσω σοβαρής κρίσης με την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό και γνωρίζοντας ότι οι γείτονες είναι ικανοί κυριολεκτικά για τα πάντα, αρκεί να πετύχουν τους στόχους τους, μία υποκλοπή υποκινούμενη από αυτούς, έτσι ώστε να αντληθούν κρίσιμες πληροφορίες που τους είναι απαραίτητες για την πορεία της κρίσης και για άλλα ζητήματα.

Επειδή η πληροφορία είναι το αόρατο φονικό όπλο, η ασφάλεια των συστημάτων επικοινωνιών της χώρας είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι τραγικό να υποκλέπτονται τα δεδομένα τόσων πολιτών με τέτοια ευκολία. Είναι αληθές ότι οποιοδήποτε σήμα εκπέμπεται στον αέρα, δύναται να υποκλαπεί. Τα συστήματα και οι κατάλληλοι άνθρωποι γι αυτές τις δουλειές υπάρχουν. Το ζήτημα έχει να κάνει όμως με το πόσο προστατεύει το σύστημά του ο κατασκευαστής και χρήστης αυτού και όχι τι πράττουν εξωγενείς παράγοντες.

Αν κάποιος νομίζει ότι μόνο στην Ελλάδα υπήρξε ζήτημα υποκλοπών των τηλεπικοινωνιών, τότε αναθεωρείστε αφού και άλλοι έχουν προβλήματα με αυτό το ζήτημα. Για παράδειγμα, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Μισέλ μάζεψε από τους παρευρισκόμενους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής, τα κινητά τους τηλέφωνα αφού οι Άγγλοι είναι δυνατό να μπορούν να τα υποκλέψουν τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Συνόδου και έτσι να γνωρίζουν από πριν τι θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία με την Αγγλία.

Αυτό [που προκαλεί τρόμο δεν είναι το γεγονός ότι μάζεψαν τα κινητά τηλέφωνα αλλά, το γεγονός ότι επί τόσα χρόνια οι παρευρισκόμενοι της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. εισέρχονταν στη Σύνοδο με τα κινητά τους. Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ ότι κάποιος μπορεί μέσω των συσκευών να παρακολουθήσει τις συναντήσεις; Απορίας άξιο λοιπόν και τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν σκεφτεί ότι πρόκειται για φιάσκο του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα παραπάνω, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αρκετές φορές οι Τούρκοι γνωρίζουν αρκετά πιο πριν τι ειπώθηκε στις διάφορες Συνόδους Κορυφής και δρουν αναλόγως. Εκτός των πιθανών καλοθελητών συμμάχων τους εντός της Ένωσης, θα μπορούσαν να υποκλέπτουν τις συζητήσεις χρησιμοποιώντας της συσκευές των παρευρισκομένων.Από το πουθενά, αν κάποιος δεν το έχει στο μυαλό του, μπορεί να υποκλαπούν, όχι μόνο οι συνομιλίες από τη συσκευή του αλλά και η ομιλία του σε πραγματικό χρόνο σε τρίτα άτομα. ΟΙ εταιρείες τηλεπικοινωνιών οφείλουν να αναβαθμίσουν τα πρωτοκολλά τους και τα συστήματα προστασίας των δεδομένων τους όχι μόνο για την προστασία των πελατών την οποία υποχρεούνται να παρέχουν αλλά, της συνολικής ασφάλειας του κράτους στο οποίο δραστηριοποιούνται.