Τι ισχύει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο (4936 ΦΕΚ Α 105/27.5.2022) και ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 17, ισχύουν τα ακόλουθα για τους καυστήρες πετρελαίου:
“1.Από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Σε όποιον πωλεί ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης κατά παράβαση του πρώτου εδαφίου επιβάλλονται πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα. Το ύψος του προστίμου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της τιμής πώλησης του καυστήρα. Τυχόν κυρώσεις που προβλέπονται από άλλους νόμους δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.
2. Από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα.”
Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία
Η ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησε πριν από λίγο – έπειτα από παρέμβαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – στη νομοθεσία για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP), έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, κατέληξαν σε συμφωνία για το μελλοντικό σύστημα το οποίο όπως λένε “θα διασφαλίζει την προστασία του κλίματος σε ό,τι αφορά τη θέρμανση”.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, από το 2024 κάθε νέο σύστημα θέρμανσης που εγκαθίσταται θα πρέπει να λειτουργεί με τουλάχιστον 65% «πράσινη» ενέργεια. Δεν απαιτείται ωστόσο η αντικατάσταση συστημάτων που ήδη λειτουργούν, ενώ επιτρέπεται και η επισκευή καυστήρων που έχουν υποστεί βλάβες. Η μετάβαση αναφέρεται ότι θα υποστηριχθεί με κρατική χρηματοδότηση (δεν είναι γνωστό το ποσοστό της δαπάνης που θα καλύπτεται από το κράτος και το ποσοστό που θα πρέπει να καταβάλλεται από τον ιδιώτη), ενώ προβλέπονται μεταβατικές περίοδοι.
Η αρχική πρόταση του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν πολύ πιο αυστηρή σχετικά με τον χρόνο και τους όρους αντικατάστασης των καυστήρων. Αναγκάστηκε ωστόσο να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων του στην κυβέρνηση, με βασικό εμπόδιο τους Φιλελεύθερους (FDP). Αρχικά, η υποχρέωση εγκατάστασης “φιλικού προς το κλίμα συστήματος” θα αφορά πιθανότατα μόνο τις νέες κατασκευές.
Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι το τελευταίο διάστημα για τα ποσά που ίσως χρειαστεί να δαπανήσουν για να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου με πράσινα συστήματα θέρμανσης. Ειδικότερα αναφέρεται από κατασκευαστές επίπλων στη Γερμανία ότι “Τα σχέδια για “πράσινα” συστήματα θέρμανσης “σκοτώνουν” την κατανάλωση”.
Ο Robert Habeck, υπουργός Βιομηχανικής Πολιτικής και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, είναι ένας από αυτούς που προωθούν με πάθος το λεγόμενο σχέδιο “ενεργειακής αναβάθμισης” των συστημάτων θέρμανσης, δικαιολογώντας το με την αναφορά ότι “το 15% των εκπομπών της χώρας προέρχονται από τον τομέα της θέρμανσης”.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο πόλεμος που έχει τρομακτικές ομοιότητες με τα γεγονότα κατά του Ιράν
- Ο γιος του Όζι Όσμπορν έδωσε το όνομα του πατέρα του στη νεογέννητη κόρη του
- Ο απίστευτος λόγος που μία νεοφυής εταιρεία θέλει να στείλει χιλιάδες καθρέπτες στο διάστημα
- ΗΠΑ: Η ειδοποίηση του FBI για πιθανή επίθεση του Ιράν ως αντίποινα βασίστηκε σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία
- ΗΠΑ: Αγελάδες… το έσκασαν στους δρόμους της Βιρτζίνια μετά από τροχαίο και καταζητούνται
- Κ. Τσουκαλάς: Δεν αρκούν μέτρα για το θεαθήναι – Δεν μπορεί να σβήσεις την πυρκαγιά με ένα μπουκάλι νερό
- Συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία
- ΗΠΑ: Ένοπλος τραυμάτισε δύο ανθρώπους σε πανεπιστήμιο του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια – Νεκρός ο δράστης
- Οι 5 πυλώνες μέτρων που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στη Μ. Ανατολή
- ΑΑΔΕ: Οι προγραμματισμένες πληρωμές ενισχύσεων Β’ τριμήνου 2026









