Πού πήγαν οι οδηγοί;; Μόνα τους θα κινούνται λεωφορεία στο Εδιμβούργο

Έτοιμα φαίνεται να είναι όλα για να ξεκινήσει στο Εδιμβούργο το πρώτο δρομολόγιο λεωφορείων στον κόσμο το τιμόνι των οποίων δεν θα κρατούν ανθρώπινα χέρια αλλά θα κινούνται αυτόνομα.

Για την ώρα έχει ξεκινήσει πιλοτική λειτουργία μικρών σε μέγεθος οχημάτων μεταφοράς επιβατών σε μικρές αποστάσεις σε περιφερειακούς δρόμους σε περιοχές στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα. Όπως έγινε γνωστό σε τρεις εβδομάδες, πέντε αυτόνομα λεωφορεία πρόκειται να εκτελούν το δρομολόγιο από το πάρκο Φέριτολ στο Εδιμβούργο στο Πάρκο του Εδιμβούργου, όπου και βρίσκεται κεντρικός σταθμός τρένων και τραμ της πρωτεύουσας της Σκωτίας.

Πρόκειται για μια απόσταση περίπου 25 χλμ. και σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών του Εδιμβούργου τα πέντε λεωφορεία πρόκειται μεταφέρουν περί τους 10 χιλιάδες επιβάτες κάθε εβδομάδα. Και το απρόσμενο νέο είναι ότι τα λεωφορεία αυτά θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 80 χλμ./ώρα που είναι υψηλή για αστικές περιοχές υπό αυτές τις συνθήκες δείγμα των δυνατοτήτων αυτών των οχημάτων.

Για την ώρα σε κάθε λεωφορείο θα υπάρχει πλήρωμα δύο ατόμων. Το ένα άτομο θα εκτελεί χρέη εισπράκτορα και θα ελέγχει την ομαλή ροή των επιβατών στο όχημα και το άλλο άτομο θα κάθεται στη θέση του οδηγού προκειμένου να παρακολουθεί τη λειτουργία του συστήματος χωρίς όμως να ακουμπά το τιμόνι αλλά έτοιμος να επέμβει αν προκύψει κάποια δυσλειτουργία.

Αρχίζει σιγά σιγά λοιπόν να επεκτείνεται η χρήση αυτόνομων οχημάτων και πολλοί αναμένουν την εκκίνηση των δρομολογίων η επιτυχία των οποίων θα σημάνει την ευρύτερη χρήση τέτοιων οχημάτων στη μαζική μεταφορά επιβατών.

Πλησιάζει η μέρα που θα καταργηθούν εντελώς οι οδηγοί και όποια οχήματα θα κυκλοφορούν θα ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη;

(με πληροφορίες από naftemporiki. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί