Που καταντήσαμε! Πάρτι γενεθλίων και ξετύλιγμα δώρων με κενό ανάμεσά μας

Πάρτυ γενεθλίων με τον καθένα σπίτι του και κενό ανάμεσά μας.

Τρία, δύο, ένα και …η σύνδεση στην πλατφόρμα zoom «ανοίγει», με την οθόνη του υπολογιστή να γεμίζει χαρούμενα παιδικά πρόσωπα. Είναι οι φίλοι του οκτάχρονου Πρόδρομου από τα Γιαννιτσά, που έχει γενέθλια, και όλοι μαζί τού τραγουδούν με δυνατή φωνή: «να ζήσεις και χρόνια πολλά…». Φίλοι, συμμαθητές και συγγενείς συμμετέχουν όλοι στο πάρτι, αν και ο καθένας βρίσκεται στο σπίτι του, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Διοργανωτές εκδηλώσεων σκέφτηκαν να κρατήσουν με αυτό τον τρόπο «ζωντανά» τα γενέθλια, ειδικά για τα μικρά παιδιά, ενώ όλο και περισσότερες είναι οι κρατήσεις τους τελευταίους μήνες για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο Νίκος Καρατζάς εργάζεται ως ανιματέρ εδώ και δεκατρία χρόνια. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και σταμάτησαν τα πάρτι με φυσική παρουσία παιδιών, έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση δεκάδων διαδικτυακών εκδηλώσεων και, όπως λέει, την εποχή αυτή που είναι επιβεβλημένη η τήρηση των αποστάσεων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι εφικτή η διασκέδαση με τα πάρτι της οθόνης.

Η διαδικασία είναι απλή. Οι γονείς επικοινωνούν με τους διοργανωτές τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος και δηλώνουν την ημερομηνία που θέλουν να γίνει το πάρτι των παιδιών τους. Όλα τα υπόλοιπα, τα κανονίζουν οι ειδικοί. «Συντονίζουμε τους καλεσμένους ώστε να συνδεθούν μια συγκεκριμένη ώρα από υπολογιστή, λάπτοπ, κινητό, τάμπλετ και να μπουν όλοι σε ένα …διαδικτυακό δωμάτιο για να ξεκινήσει το πάρτι», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Νίκος Καρατζάς, «ενορχηστρωτής» διαδικτυακών γενεθλίων.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το πάρτι είναι έκπληξη για τη μικρή ή τον μικρό που έχει γενέθλια, οπότε όλα γίνονται με άκρα μυστικότητα. Την πρόσκληση στέλνει μέσω βίντεο κάποιος από τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, ο οποίος τους δίνει τις ηλεκτρονικές συντεταγμένες και όλες τις πληροφορίες, ενώ όταν απαιτείται, λέει στα παιδιά ακόμη και αν συνομιλήσουν με το φίλο τους, να μην τού αποκαλύψουν τίποτα για το προγραμματισμένο πάρτι.

Τα γενέθλια μπορούν να έχουν και θεματική ενότητα. Το σκηνικό όπου γίνεται η κεντρική σύνδεση προσαρμόζεται και ανάλογα με τον αγαπημένο ήρωα του εορτάζοντα, το στούντιο αλλάζει, όποτε μπορεί να εμφανίζεται ο spiderman που κρέμεται, ο batman με τη χαρακτηριστική μαύρη στολή του, ένας πρίγκηπας, μια πριγκίπισσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, ένας κλόουν, η Σταχτοπούτα και βέβαια οι πρωταγωνιστές του fortnite.

«Το ότι τα παιδιά συνδέονται μέσω της οθόνης τους δεν σημαίνει ότι μένουν ακίνητα και παρακολουθούν. Κατά τη διάρκεια του πάρτι κάνουμε μαγικά, διοργανώνουμε παιχνίδια ταχύτητας, κουίζ, παιχνίδι θησαυρού για να βρουν μέσα στο σπίτι κάποιο αντικείμενο, χορεύουμε, τραγουδάμε όπως και στα κανονικά πάρτι, όπου βγάζουν τα παιδιά την ενέργεια και τη χαρά τους», εξηγεί ο κ. Καρατζάς, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πάρτι χωρίς ξεφάντωμα!

Επίσης δεν υπάρχει πάρτι γενεθλίων χωρίς δώρα, οπότε όσοι διοργανώνουν γενέθλια μέσω διαδικτύου έχουν προβλέψει ώστε να μην χαθεί η σπιρτάδα από τα μάτια του παιδιού, όταν παίρνει τα δώρα του. «Μετά το σβήσιμο των κεριών, όπως και στα δια ζώσης πάρτι, έρχεται η ώρα των δώρων, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το ξετύλιγμα γίνεται σε ζωντανή μετάδοση. Οι καλεσμένοι παρουσιάζουν εκτός από τα δώρα τους πολλές φορές και κατασκευές αλλά και ζωγραφιές που έχουν φτιάξει και φυσικά δεσμεύονται να παραδώσουν το δώρο, όταν αυτό επιτραπεί από τις συνθήκες», σημειώνει ο κ. Καρατζάς.

Το διαδικτυακό πάρτι συνήθως κρατά μία με μιάμιση ώρα και σε ορισμένες πλατφόρμες μπορούν να συμμετάσχουν έως και εκατό καλεσμένοι, αν και συνήθως ο αριθμός δεν ξεπερνά τους τριάντα. Το μεγάλο πλεονέκτημα ωστόσο είναι πως ξαδέρφια, φίλοι και λοιποί συγγενείς που ζουν ακόμη και στην άλλη άκρη της γης, μπορούν να έρθουν στο πάρτι με ένα …κλικ.

amna/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί