• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πώς το Facebook αντλεί πληροφορίες για εσάς από τρίτα site και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει

Πώς το Facebook αντλεί πληροφορίες για εσάς από τρίτα site και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αναρωτηθεί πώς γίνεται ένα ζευγάρι παπούτσια που κάποια στιγμή «ζαχάρωναν» στο ίντερνετ να εμφανίζεται ξαφνικά στο Facebook τους.

Πώς γίνεται να γνωρίζει το Facebook τι ψάχνουμε στο διαδίκτυο και να μας πλασάρει σχετικές διαφημίσεις;

Αυτό σχετίζεται με τα δεδομένα που αντλεί το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τους ιστότοπους που επισκεπτόμαστε.

Η προηγούμενη δεκαετία αποτέλεσε για τη δημοφιλή πλατφόρμα ένα διάστημα γεμάτο με σκάνδαλα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων και ο ιδρυτής της Μαρκ Ζούκερμπεργκ στοχεύει τώρα να δώσει στους χρήστες τουλάχιστον κάποιο έλεγχο σχετικά με το τι πληροφορίες μοιράζονται οι άλλοι ιστότοποι.

Πώς μπορεί κανείς να πάρει τον έλεγχο των διαφημίσεων

Το νέο εργαλείο, που σκοπεύει να δώσει κάποιο έλεγχο στους χρήστες ονομάζεται «Off-Facebook Activity».

Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους χρήστες να βλέπουν και να ελέγχουν τα δεδομένα που άλλες εφαρμογές και ιστότοποι στέλνουν στο Facebook.

Το Facebook δέχεται αυτά τα δεδομένα και τα ταιριάζει με το προφίλ του καθενός για να «προσωποποιήσει την εμπειρία σας», να εμφανίσει δηλαδή διαφημίσεις για προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Το νέο εργαλείο, ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2019 και παρέχει μια σειρά επιλογών για τη διαχείριση των πληροφοριών προς τρίτα μέρη.

Μπορεί κανείς να πλοηγηθεί στη «Διαχείριση της δραστηριότητας εκτός Facebook» για να δει ποιοι ιστότοποι και εφαρμογές παρακολουθούν τις αλληλεπιδράσεις του και να τις αναφέρει στο Facebook.

Μπορεί επίσης να διαγράψει το ιστορικό δραστηριότητας εκτός Facebook κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εκκαθάριση ιστορικού» ή να απενεργοποιήσει τη μελλοντική δραστηριότητα από μεμονωμένες εφαρμογές και ιστότοπους.

Η επιλογή «Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας» επιτρέπει στον χρήστη να αποσυνδέσει όλες τις δραστηριότητες εκτός Facebook από το λογαριασμό του εντός 48 ωρών, αλλά αυτό επίσης θα εμποδίζει να συνδεθεί σε εφαρμογές και ιστότοπους που χρησιμοποιούν το Facebook.

Το Faceboook θα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει δεδομένα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις κάποιου με ιστότοπους και εφαρμογές, αλλά δεν θα συσχετίζεται πλέον με το λογαριασμό του.

Πηγή: sputniknews.gr