Πώς το Chrome μπορεί να κλέψει όλες τις προσωπικές σας φωτογραφίες

Οι κλέφτες στον κυβερνοχώρο θέλουν πλήρη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας.

Αυτή η τελευταία επίθεση smishing ξεκινά με ένα απλό μήνυμα κειμένου που υποδηλώνει ότι ένα δέμα έχει σταλεί στον παραλήπτη αλλά δεν έχει παραδοθεί.

Στη συνέχεια, ακολουθεί ένας σύνδεσμος που οδηγεί το θύμα σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα όπου καλείται να κατεβάσει εφαρμογές όπως το Chrome ή την εφαρμογή Android της εταιρείας παράδοσης.


Μόλις εγκατασταθούν, οι ψεύτικες εφαρμογές στη συνέχεια ξεκινά η εγκατάσταση του δυσάρεστου κακόβουλου λογισμικού Roaming Mantis που μπορεί να καταλήξει να σπείρει τον όλεθρο στις συσκευές και να παραδώσει πολύ προσωπικά αρχεία στους χάκερς.


Σε αντίθεση με ορισμένες επιθέσεις – οι οποίες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές πληροφορίες – αυτή η τελευταία απειλή κατευθύνεται κατευθείαν στο άλμπουμ φωτογραφιών σας έχοντας πλήρη πρόσβαση.

Η ομάδα ασφαλείας στην Kaspersky, η οποία εντόπισε για πρώτη φορά την απάτη, λέει ότι οι χάκερς μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εικόνες για τεράστιο οικονομικό όφελος.

Μαζί με πολλούς χρήστες που αποθηκεύουν φωτογραφίες, όπως εικόνες διαβατηρίων και στοιχεία τραπεζικών καρτών, υπάρχει επίσης η ευκαιρία να αποσπάσουν χρήματα από το θύμα εάν έχουν περισσότερες ιδιαίτερα προσωπικές εικόνες αποθηκευμένες στις συσκευές τους.


«Οι εγκληματίες έχουν δύο στόχους στο μυαλό τους», εξήγησε ο Kaspersky.


Ένα πιθανό σενάριο είναι οι εγκληματίες να κλέβουν λεπτομέρειες από πράγματα όπως άδειες οδήγησης, κάρτες ασφάλισης υγείας ή τραπεζικές κάρτες, για να εγγραφούν σε συμβόλαια με υπηρεσίες πληρωμών κωδικού QR ή υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οι χάκερς είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιούν κλεμμένες φωτογραφίες για να πάρουν χρήματα με άλλους τρόπους, όπως ο εκβιασμός».


Το Roaming Mantis δεν είναι κάτι νέο και εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε μέρη της Ασίας το 2018.
Ωστόσο, αυτή η νέα προειδοποίηση εκδόθηκε καθώς φαίνεται τώρα καθώς εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη Γαλλία και τη Γερμανία να πλήττονται επί του παρόντος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

(sputniknews – φωτο:photo screenshot)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί