Πώς θα εμποδίσεις το smartphone σου από το να ακούει τι λες

Μπορούν τα κινητά μας να ακούν τι λέμε χωρίς αυτό να γίνεται εν γνώσει μας; Ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών εξηγεί.

Τα σύγχρονα smartphone μπορούν να ακούσουν τους ιδιοκτήτες τους χωρίς να το γνωρίζουν και πολλές φορές αυτοί τους το έχουν επιτρέψει ακούσια τόνισε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών, Σεργκέι Βακούλιν, σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Ορισμένες εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες σε smartphone μπορούν να εγγράψουν φωνητικά δεδομένα για μελλοντική ανάλυση και μεταφορά σε τρίτους.

Οι διαφημιστικές υπηρεσίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη λήψη αυτών των πληροφοριών, δήλωσε ο ειδικός τονίζοντας ότι μια εφαρμογή μπορεί να «κατασκοπεύσει» τον ιδιοκτήτη του κινητού για να πουλήσει τα δεδομένα του.

«Όχι μόνο για τη συλλογή, αλλά συγκεκριμένα για την πώληση [δεδομένων]. Συχνά συμβαίνει κάποιος να πάρει ένα δάνειο από μια τράπεζα και να λάβει αμέσως μια κλήση από μια άλλη τράπεζα που προσφέρει ένα άλλο δάνειο. Η πώληση δεδομένων είναι πολύ συνηθισμένη» σχολιάζει ο ειδικός.

Όπως λέει ο Βακούλιν, ο ιδιοκτήτης δίνει πρόσβαση στο μικρόφωνο του όταν εγκαθιστά ορισμένες εφαρμογές στο κινητό.

Το μικρόφωνο μπορεί στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης και το smartphone μπορεί να σας «ακούσει» ακόμα και όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη.Για την προστασία από την υποκλοπή, ο ειδικός συνέστησε να περιοριστεί ο αριθμός των εφαρμογών με πρόσβαση στο μικρόφωνο.

Παράλληλα, για σημαντικές σας συζητήσεις ο ειδικός συμβουλεύει να αγοράσετε ένα απλούστερο τηλέφωνο που δεν μπορεί να συνδεθεί σε σύγχρονα δίκτυα επικοινωνίας.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει υποκλοπή σε τέτοιου τύπου κινητά από τη στιγμή που δεν συνδέονται με 4G ή άλλα δίκτυα.

(sputniknews – φωτο: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί