Ποια χώρα της Ε.Ε. τάσσεται ανοικτά υπέρ της ελληνικής πρότασης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η Πορτογαλία είναι υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό, διαβεβαίωσε η πρέσβης της Πορτογαλίας στην Αθήνα Helena Paiva,

παρουσιάζοντας σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές που συμμετείχαν, τις προτεραιότητες της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξάμηνο.

Παράλληλα, η κ. Paiva αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδος για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι «αποτέλεσε κρίσιμο κρίκο για τα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη την υποστήριξε άμεσα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Σάντσεθ και ήταν σαφέστατος. Και βέβαια δεν θέλουμε να κλείσουν τα σύνορα. Για εμάς, έχει μεγάλη σημασία να διασφαλιστούν οι τουριστικές ροές και να ταξιδεύουν οι πολίτες. Αυτά μπορούν να γίνουν βάσει κοινών κριτηρίων, είτε με πιστοποιητικό υγείας ή εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί η λύση σε τεχνικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Paiva, σχολιάζοντας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαχείριση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, η κ. Paiva διαβεβαίωσε ότι «το θέμα της πανδημίας της Covid-19, είναι στις προτεραιότητες των προγραμμάτων και των ανησυχιών της πορτογαλικής Προεδρίας και του Πορτογάλου πρωθυπουργού».

«Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η επίτευξη ενός ικανού ποσοστού εμβολίων είναι βασική μας προτεραιότητα. Είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα υγείας και πάνω στο θέμα των εμβολιασμών εξαρτάται και η ενότητα της ΕΕ. Θέλουμε να προχωρήσουμε ενωμένοι και να αποκτήσουμε περισσότερα εμβόλια. Είναι σαφές ότι αν δεν είχε κοινή στάση η ΕΕ, ορισμένες χώρες θα είχαν μεγάλες δυσκολίες να τα προμηθευτούν. Ευελπιστούμε ότι θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και η επιθυμία μας είναι ως τις αρχές Δεκεμβρίου να έχουν όλοι εμβολιαστεί», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, η πρέσβης της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ήδη στη χώρα της έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα 100 ανήλικοι πρόσφυγες, ενώ πολύ σύντομα αναμένονται να φθάσουν άλλοι 1.000 μετανάστες.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδος για το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, η οποία αποτέλεσε κρίσιμο κρίκο για τα ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θέματα που διαχειρίζεται και αφορούν την μετανάστευση. Ήδη έχουν φτάσει στην Πορτογαλία 100 ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πολύ γρήγορα αναμένεται να μετεγκατασταθούν άλλοι 1.000.

Έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή. Πρέπει οι μηχανισμοί αλληλεγγύης να είναι απτοί, ευέλικτοι και ισορροπημένοι, λαμβάνοντας υπόψη τις υπαρκτές δυσκολίες που υπάρχουν και έχοντας κατά νου ότι πρέπει να υπάρξει απτή πρόοδος. Πάνω σε αυτές τις βάσεις προσπαθούμε, ενόψει και του Συμβουλίου για εξωτερικά θέματα, που θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου, και θα συζητηθούν θέματα συνόρων αλληλεγγύης και ασφάλειας, σε μια λογική ισορροπημένη και ευέλικτη βασιζόμενη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά η πρέσβης της Πορτογαλίας.

Η κ. Paiva είπε ακόμα, ότι στις προτεραιότητες της πορτογαλικής Προεδρίας είναι η προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης, της κλιματικής αλλαγής, της κυκλικής οικονομίας, καθώς και η ολοκλήρωση από τις ευρωπαϊκές χώρες, των σχεδίων για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί