Πιέσεις για απαγόρευση πτήσεων με ιδιωτικά τζετ και μικρών αποστάσεων για την “προστασία του περιβάλλοντος”

Πλησιάζει η μέρα που θα απαγορεύσουν εντελώς τα "μη απαραίτητα" ταξίδια;;

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προωθούν περιορισμούς στα ταξίδια με ιδιωτικό τζετ εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του ερευνητικού ινστιτούτου CE Delft, όλο και περισσότερα ιδιωτικά τζετ πετούν στους ουρανούς της Ευρώπης: Από 350.000 πτήσεις το 2021, αυξήθηκαν σε 573.000 το 2022, μιλούν δηλαδή για αύξηση κατά 64%. Η ανάλυση αυτή ανατέθηκε από την Greenpeace.

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης, η Greenpeace επαναλαμβάνει το αίτημα για την απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε η Τζάσμιν Ντίρεγκερ, εκπρόσωπος της  Greenpeace. «Τα ιδιωτικά τζετ είναι ένα άδικο βάρος για την κοινωνία και πρέπει να απαγορευθούν σε ολόκληρη την Ε.Ε.».

Ποιο αναφέρουν ότι είναι το “πρόβλημα” που δημιουργείται

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εκπομπές CO2 από πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη αυξήθηκαν επίσης σημαντικά. Η CE Delft υπολογίζει τις εκπομπές από τις πτήσεις των ιδιωτικών τζετ  το 2022 σε σχεδόν 3,4 εκατομμύρια τόνους CO2. Συγκριτικά, οι ιδιωτικές πτήσεις παράγουν τόσο CO2 όσο παράγουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο περίπου 555.000 άτομα στην Ε.Ε.

Η Greenpeace υπογραμμίζει μάλιστα ότι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις πτήσεις το 2022, κάλυψαν σύντομες διαδρομές, μικρότερες των 750 χιλιομέτρων. Το 15% από αυτές, έγιναν μάλιστα για την κάλυψη μικρότερων -από 250 χιλιόμετρα- αποστάσεων ,που –σύμφωνα πάντα με την Greenpeace- θα μπορούσαν εύκολα να είχαν καλυφθεί με τρένο ή πλοίο.

Τα περισσότερα ιδιωτικά τζετ απογειώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία το 2022 με περισσότερες από 90.000 πτήσεις, με τη Γαλλία στη δεύτερη θέση με σχεδόν 85.000. Ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία και μετά η Αυστρία.

Σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα ιδιωτικά τζετ προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Νίκαιας, του Παρισιού και της Γενεύης. Ακολουθούν τα αεροδρόμια του Μιλάνου, της  Ρώμης και της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Η Γαλλία απαγορεύει τις μικρές πτήσεις εσωτερικού

Η χώρα όπου η συζήτηση για μια τέτοια απαγόρευση έχει προχωρήσει περισσότερο είναι η Γαλλία. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, το Παρίσι αποφάσισε στα τέλη του περασμένου έτους να απαγορεύσει τις εσωτερικές πτήσεις σε αποστάσεις που μπορούν να καλυφθούν σε λιγότερο από 2,5 ώρες. Η απαγόρευση ισχύει για τρία δρομολόγια: από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, προς Νάντ, Λυών και Μπορντό.

(με πληροφορίες από naftemporiki. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί