Πείνα και φτωχοποίηση – Βρετανία: Τελειώνουν ακόμα και οι πιπεριές στα σούπερ μάρκετ

Μεγάλες ελλείψεις τροφίμων

Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις ελλείψεις σε πιπεριές, με έναν πελάτη, μάλιστα, να αναρτά στο Twitter μια φωτογραφία με άδεια ράφια.

Σοβαρές ελλείψεις στα τρόφιμα αντιμετωπίζουν τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία. Αναφέρεται ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άσχημες καιρικές συνθήκες και το έντονο ψύχος φέτος, ειδικά στη Νότια Ευρώπη που έχει διαταράξει τις καλλιέργειες και τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα πιπεριών, στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και στις συνέπειες από το  Brexit.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να υποχρεούνται να ψωνίζουν περιορισμένο αριθμό προϊόντων. Για παράδειγμα η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν μέχρι και δύο πιπεριές ο καθένας.

Ωστόσο, ελπίζουν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να βελτιώνεται το πρόβλημα με τις προμήθειες. Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις ελλείψεις πιπεριών, με έναν πελάτη, μάλιστα, να αναρτά στο Twitter μια φωτογραφία με άδεια ράφια σε ένα υποκατάστημα Waitrose στο Χάρογκεϊτ του Γιορκσάιρ.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ δήλωσε ότι συνεργάζεται με προμηθευτές για να επαναφέρει την πλήρη γκάμα της στα ράφια. Αναμένει ότι τα επίπεδα των αποθεμάτων θα σταθεροποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες καθώς θα είναι διαθέσιμα περισσότερα προϊόντα που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Andrew Opie, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο εμπορικό σώμα της British Retail Consortium, ανέφερε ότι η συγκομιδή ορισμένων καλλιεργειών στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών, επηρεάστηκε από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

«Μερικά καταστήματα έχουν θέσει  προσωρινά όρια στο πόσα προϊόντα μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες για να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα για όλους. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα θα βελτιωθεί για όσους επηρεάζονται τις επόμενες εβδομάδες καθώς μπαίνουμε στην καλλιεργητική περίοδο του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Opie.

Οι εγχώριες προμήθειες προϊόντων, όπως πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια και μαρούλια συνήθως ξεκινούν στα τέλη της άνοιξης, καθώς ο καιρός στη Βρετανία τότε ζεσταίνεται. Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έχει οδηγήσει πολλούς Βρετανούς καλλιεργητές να μειώσουν ή να καθυστερήσουν τη φύτευση των καλλιεργειών τους, καθώς δεν θέλουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς που απαιτούνται για τη θέρμανση και το φωτισμό των θερμοκηπίων τους.

Σούπερ μάρκετ συμπεριλαμβανομένων των Tesco, Aldi, Asda, Morrisons και Lidl έθεσαν όρια στις αγορές κάποιων λαχανικών μετά το άδειασμα των ραφιών.

Ορισμένοι εισαγωγείς τροφίμων υποστήριξαν επίσης ότι το επιπλέον κόστος και η γραφειοκρατία που δημιουργήθηκε εξαιτίας του Brexit έθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ουρά για τις προμήθειες από τους ευρωπαίους παραγωγούς όταν οι καλλιέργειες ήταν ελλιπείς σε ολόκληρη την ήπειρο.

Το Brexit οδήγησε επίσης σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και περισσότερη γραφειοκρατία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στα σύνορα, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα με τα ευπαθή προϊόντα.

(με πληροφορίες από newsbomb. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί