Πέφτουν οι μάσκες! Παράλληλα με τον κορωνοϊό, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μας εισάγουν στην Ελλάδα του 2030

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους πολιτικούς.

Και οι συνδικαλιστικοί φορείς λένε ένα μεγαλοπρεπέστατο “ΝΑΙ” στον πρώτο ελληνικό κλιματικό νόμο που αναμένεται μέσα στη χρονιά να ψηφισθεί και να τεθεί σε ισχύ!

Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και η ΓΣΕΕ.

«Η ΓΣΕΕ συμμετέχει ως κοινωνικός εταίρος στο ιστορικό εγχείρημα συγγραφής του πρώτου κλιματικού νόμου στην Ελλάδα, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Μετά από δύο μήνες δημόσιας διαβούλευσης και χάρη στη συμβολή 13 οργανώσεων και φορέων, αλλά και εκατοντάδων πολιτών που συμμετείχαν ενεργά, ολοκληρώθηκε η συγγραφή της πρώτης πρότασης κλιματικού νόμου στη χώρα μας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Όπως αναφέρεται, «η τελική πρόταση αποτελεί μία εμπεριστατωμένη και συνολική πρόταση που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, από το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας μέχρι τη διατροφή και τα απόβλητα. Παράλληλα, συνδέει τις δύο μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της ανθρωπότητας, την κλιματική κρίση και την απώλεια της βιοποικιλότητας, προβλέποντας φιλόδοξες ρυθμίσεις για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία σοβαρή και άνευ προηγουμένου πρόκληση για τις πολιτικές απασχόλησης και για τους κοινωνικούς εταίρους. Τα αναμενόμενα κέρδη και οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι σημαντικά και κανένας τομέας δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος θα πρέπει να είναι δίκαιος και να διασφαλίσει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πιο ευάλωτων σε περιοχές οι οποίες θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και η χάραξη πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο.

Από την πλευρά των εργαζομένων, η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, όπως συγκεκριμένα θέτει στην ατζέντα και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, θα πρέπει να περιλαμβάνει πέντε σκέλη:

  • Προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης στις Περιφέρειες και τις βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση.
  • Διαπραγμάτευση συμφωνιών σε τομεακό και εταιρικό επίπεδο για τη χαρτογράφηση των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες και τη δημιουργία τομεακών συμβουλίων δεξιοτήτων.
  • Καθιέρωση διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις περιφερειακές αρχές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών για το κλίμα.
  • Προώθηση της δημιουργίας κατάλληλων συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έως και τη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη (1-12 Νοεμβρίου 2021) προβλέπεται εξαιρετικά πυκνό με σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την κλιματική δράση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο ο εθνικός κλιματικός νόμος, που εδραιώνει στην Ελλάδα τις αλλαγές που απαιτούνται για την «πράσινη μετάβαση» μέχρι το 2030 (τυχαία ημερομηνία;;), δεν είναι η μόνη μεταρρύθμιση η οποία βρίσκει στην ίδια πλευρά τους κυβερνώντες με τους συνδικαλιστές, γεγονός που είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Θυμίζουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία δεν πολεμήθηκε από ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό κόμμα και από ΚΑΜΙΑ συνδικαλιστική οργάνωση!

Αντιθέτως μάλιστα εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ αλλά και κυβερνώντες διατυμπάνιζαν όλο το διάστημα πριν την ψήφιση του εργασιακού νόμου τον περασμένο μήνα πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα βλέπει τα πάντα στους χώρους εργασίας ανά πάσα στιγμή, αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως εθνικό κλιματικό νόμο και ψηφιακή κάρτα εργασίας, μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν άρδην όσα ξέραμε στην Ελλάδα, τις φέρνουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Και έπεται συνέχεια!

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί