• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρχεται παρέμβαση και στο μυαλό μας; Πιο κοντά από ποτέ η επιλεκτική διαγραφή των “τραυματικών αναμνήσεων”

Έρχεται παρέμβαση και στο μυαλό μας; Πιο κοντά από ποτέ η επιλεκτική διαγραφή των “τραυματικών αναμνήσεων”

Είναι ένα επιπλέον βήμα, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να απαντηθεί το αν οι επιστήμονες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια της τραυματικής πληροφορίας.

Οι επιστήμονες ίσως βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξεύρεση ενός τρόπου μείωσης των επιπτώσεων των τραυματικών αναμνήσεων, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.

Ο Στίβεν Μάρεν, καθηγητής ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών, τόνισε πως τα ευρήματα της ομάδας έρευνα υποδεικνύουν πως οι κλινικοί γιατροί μπορούν να επανενεργοποιούν έμμεσα τραυματικές αναμνήσεις, αποδυναμώνοντας το φόβο που αυτές συνεπάγονται, τροποποιώντας τις ή ακόμη και διαγράφοντάς τις. Στην ψυχανάλυση, όσοι έχουν οπτική μνήμη, συχνά ανακαλούν τραυματικές αναμνήσεις εμπειριών τους.

Για παράδειγμα, εξηγεί ο Μάρεν, μπορεί να ζητηθεί από έναν βετεράνο πολέμου που έχει τραυματιστεί από εκρηκτικό μηχανισμό, να αναβιώσει το τραύμα του -όπως τους ήχους και τη λάμψη της έκρηξης- χωρίς όμως τις αρνητικές συνέπειες.

Η ιδέα είναι πως οι αποκρίσεις του φόβου μπορούν να μετριαστούν μέσω αυτής της θεραπείας έκθεσης.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι πως δεν διαγράφεται η τραυματική μνήμη. Είναι πάντα εκεί και μπορεί να επιστρέψει αναβλύζοντας, κάτι που προκαλεί υποτροπή στους ανθρώπους που βιώνουν εκ νέου τον φόβο» λέει ο Μάρεν. Δεδομένου τούτου, οι ερευνητές φιλοδοξούσαν να απαντήσουν στο αν θα μπορούσαν να απομονώσουν μια ανάμνηση και να την αποσυνδέσουν από το φόβο κι από όσα άλλα αρνητικά συνεπάγεται.

Όπως εξηγεί ο Μάρεν, τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως οι διαδικασίες από τους κλινικούς γιατρούς να επανενεργοποιήσουν εμμέσως τις τραυματικές μνήμες μέσω επανέκθεσης σε ένα ερέθισμα, δημιουργεί μια ευκαιρία να τις αλλάξουν ή ακόμη και να τις εξαφανίσουν.

Πάντως, ο Μάρεν διευκρίνισε πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να απαντηθεί το αν οι επιστήμονες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια της τραυματικής πληροφορίας.


sputnik/photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.