• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παραδέχονται την αποτυχία τους: «Ξεχάστε το εμβόλιο της Οξφόρδης αν…»

Παραδέχονται την αποτυχία τους: «Ξεχάστε το εμβόλιο της Οξφόρδης αν…»

Από το ένα φιάσκο στο άλλο οι ειδικοί.

Κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για παραγωγή και «έξοδο» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην αγορά!

Αυτό διαπιστώνεται αμέσως μετά και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σχετικά με το πολυαναμενόμενο εμβόλιο της εταιρίας-«κολοσσού» AstraZeneca .

Το λεγόμενο «εμβόλιο της Οξφόρδης» το έχουν ήδη προπαραγγείλει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. -μεταξύ άλλων και η Ελλάδα- ωστόσο αυτό κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο!

Πιο συγκεκριμένα σε αποκαλυπτικό τους δημοσίευμα οι New York Times κάνουν λόγο για νέα διακοπή των δοκιμών από την AstraZeneca στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξαιτίας ενός ατόμου που παρουσίασε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Πρόκειται για μία γυναίκα -σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας- που εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό.

Αυτή είναι και η δεύτερη περίπτωση σοβαρής επιπλοκής-παρενέργειας που προκάλεσε το εμβόλιο στους εθελοντές, «φουντώνοντας» τις φήμες περί ακαταλληλότητάς του.

Στην καλύτερη περίπτωση τα νέα δεδομένα θα πάνε ακόμη πιο πίσω χρονικά την μαζική παραγωγή και διάθεση (στις ευπαθείς πρώτα ομάδες και έπειτα στον γενικό πληθυσμό) του πολυαναμενόμενου εμβολίου.

Ωστόσο στο δημοσίευμα αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να ναυαγήσει δια παντός το εγχείρημα με το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής:

«Ο στόχος που έχει τεθεί, είναι ένα εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα, το όριο δηλαδή που έχει καθορίσει ο αμερικανικός οργανισμός FDA. Για να καθοριστεί με στατιστική ακρίβεια εάν η εταιρεία πετυχαίνει τον στόχο αυτό, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις δοκιμές 150 επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό.

Ωστόσο, θα γίνει και μία πρώιμη ανάλυση των στοιχείων όταν υπάρξουν 75 ασθενείς συμμετέχοντες. Εάν τότε το εμβόλιο είναι 50% αποτελεσματικό, μπορεί η εταιρεία να σταματήσει νωρίτερα τις δοκιμές και να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης για να διαθέσει το εμβόλιό της για επείγουσα χρήση.

Αν υπάρχουν ήδη δυο περιπτώσεις, τότε το σχέδιο αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο. Αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο».

(ΦΩΤΟ:Screenshot)