Πάπας Φράνσις για εκείνους που δεν δέχονται την “κλιματική αλλαγή”: «Aπορριπτικές και παράλογες» απόψεις

Πάπας Φραγκίσκος: Στη νέα αποστολική έκκληση, ο πάπας της Ρώμης καταγγέλλει ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή και προειδοποιεί για πιθανή εκτόξευση του αριθμού των "κλιματικών" μεταναστών σε λίγα χρόνια.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή «είναι ανεπαρκής, την ώρα που ο κόσμος καταρρέει», λέει ο πάπας Φραγκίσκος.

Το σχετικό κείμενο δημοσιεύεται σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τo Κλίμα (COP28) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Ντουμπάι.

Στη νέα 12σέλιδη αποστολική έκκληση με τίτλο «Laudate Deum», ο πάπας καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε μια δεσμευτική και ελέγξιμη ενεργειακή μετάβαση.

Παράλληλα, ο πάπας απευθύνει προειδοποίηση για τις «απορριπτικές και παράλογες» απόψεις των κλιματοσκεπτικιστών «ακόμη και στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας».

Το νέο κείμενο για την “κλιματική αλλαγή” γράφτηκε στα ισπανικά και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος γλωσσών, ενώ έρχεται οκτώ χρόνια μετά τη 12σέλιδη εγκύκλιο για το “οικολογικό πρόβλημα” με τίτλο «Laudato Si».

«Προσπαθήσαμε να αρνηθούμε την ύπαρξή τους, να τα κρύψουμε, να τα καλύψουμε ή να τα υποβαθμίσουμε. Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ, όλο και πιο προφανή» αναφέρει ο πάπας Φραγκίσκος.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να λοιδορήσουν αυτήν τη θέση, αλλά τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ, όλο και πιο προφανή, όσο κι αν προσπαθήσαμε να αρνηθούμε την ύπαρξή τους, να τα κρύψουμε, να τα καλύψουμε ή να τα υποβαθμίσουμε».


Ο πάπας Φραγκίσκος επιμένει μέσω της αποστολικής έκκλησης ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα θεωρώντας πιθανή την εκτόξευση του αριθμούς των κλιματικών μεταναστών σε λίγα χρόνια.


Τέλος στη χρέωση για τις χειραποσκευές στο αεροπλάνο – Το ψήφισμα που ενέκρινε η Ευρωβουλή
Στο κείμενο που έχει γραφτεί σε διδακτικό τόνο, ο πάπας επιμένει στις συνέπειες της «φρενήρους επέμβασης του ανθρώπου στη Φύση».

Επίσης, κατακεραυνώνει τον ανεύθυνο τρόπο ζωής του δυτικού μοντέλου», δείχνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ο “κοινός μας οίκος”


Ο πάπας Φραγκίσκος έχει αναγορεύσει την υπεράσπιση του «κοινού Οίκου» σε ένα από τα βασικά θέματα της θητείας του από την εκλογή του το 2013.

Στο εν λόγω κείμενο εκφράζει τη λύπη του που «η κλιματική κρίση δεν είναι πραγματικά θέμα ενδιαφέροντος των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, που επιδιώκουν το μεγαλύτερο κέρδος με το μικρότερο κόστος και το συντομότερο δυνατόν».

Κάνοντας λόγο για μια «παλιά διπλωματία σε κρίση», ο αρχηγός της καθολικής Εκκλησίας απευθύνει έκκληση για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου της πολυμερούς συνεργασίας την ώρα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το 2015, η έκκληση «Laudato si» για παγκόσμια αλληλεγγύη για την από κοινού προστασία του περιβάλλοντος είχε προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση, φαινόμενο πρωτοφανές για ένα θρησκευτικό κείμενο.

(με πληροφορίες από eleftherostypos. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί