Πάλι τα ίδια κατά της Ρωσίας: Ζητούν να δημιουργηθεί διεθνές ειδικό δικαστήριο μετά την ‘ανακάλυψη’ των ομαδικών τάφων στο Ιζιούμ

Σε επανάληψη εξέλιξη σεναρίου τύπου Μπούχα.

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί ένα διεθνές ειδικό δικαστήριο μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων κοντά στο Ιζιούμ, πόλη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και ανέκτησαν οι Ουκρανοί στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

«Τον 21ο αιώνα, τέτοιες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού είναι αδιανόητες, αποτροπιαστικές», δήλωσε σήμερα μέσω του Twitter ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Καλώ για την ταχεία δημιουργία ενός διεθνούς ειδικού δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν χθες, Παρασκευή, λόγο για «450 πτώματα αμάχων που φέρουν ίχνη βίαιου θανάτου και βασανιστηρίων» και είναι θαμμένα σε δάσος στην περιφέρεια του Ιζιούμ.

Ο ουκρανός επιτετραμμένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρο Λούμπινετς είπε ότι «στα εδάφη που απελευθερώθηκαν βρέθηκαν πιθανόν περισσότεροι από 1.000 ουκρανοί πολίτες που έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια και φονευθεί» ενώ ο αρχηγός της ουκρανικής αστυνομίας Ιγκόρ Κλιμένκο έκανε λόγο για την ανακάλυψη 10 «θαλάμων βασανιστηρίων».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τα εγκλήματα ενός στρατού «βασανιστών».

Όπως πάντα η ΕΕ βγάζει τα συμπεράσματά της, ακούγοντας μόνο ότι λένε οι Ουκρανοί και ο Ζελένσκι, αρκεί να φανεί η Ρωσία κακιά και υπαίτια δεινών, που όμως οι Δυτικοί ηγέτες προκάλεσαν με τις απάνθρωπες πολιτικές τους αποφάσεις εναντίον των ίδιων των λαών τους.

amna/ scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί