Παγκόσμια Τράπεζα-ΔΝΤ: Σχεδιάζουν τη συστηματική αλλαγή του συνόλου των οικονομιών

Με στόχο «την πράσινη και ανθεκτική ανάπτυξη με τη συμμετοχή όλων».

Προς αναζήτηση τρόπων για τη διασύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με τις δαπάνες επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή βρίσκονται η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προγραμματίζουν την ενεργοποίηση μιας πλατφόρμας παροχής συμβουλών προς τις φτωχές χώρες για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να διασυνδέσει τέτοιες δαπάνες με την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που διάβασε το Reuters.

Στους συμβούλους θα συμπεριλαμβάνονται αξιωματούχοι του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιώτες επενδυτές, αλλά ακόμη και οίκοι χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης, με εξειδίκευση στον εντοπισμό και στην εκμετάλλευση επενδυτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχορηγήσεων, της χορήγησης δανείων με χαμηλό ή με μηδενικό επιτόκιο, αλλά και την -υπό όρους- ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Η αναφερόμενη πρωτοβουλία αντανακλά μία σταδιακή αναγνώριση ότι η οικονομική αναταραχή από την πανδημία COVID-19, έχει επιδεινώσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και την πρόκληση του χρέους, που εμποδίζουν τη μετάβαση μερικών χωρών στην καθαρή ενέργεια, στην προστασία της άγριας ζωής ή στην πραγματοποίηση αλλαγών στις υποδομές τους, ώστε να προετοιμαστούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Με κάθε τρόπο πρέπει να συμμορφωθούν με την Ατζέντα 2030 ακόμα και οι φτωχές χώρες όπως φαίνεται από αυτές τις προσπάθειες.

«Σε αντίθεση με άλλες πρωτοβουλίες εκεί έξω, που επικεντρώνονται σε ένα πρόγραμμα κάθε φορά, αυτή θα επικεντρωθεί στη συστηματική αλλαγή του συνόλου των οικονομιών», δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα έχει ως στόχο την πιο συνολική προσέγγιση στην «τριπλή κρίση του χρέους, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της απώλειας της βιοποικιλότητας».

Σε μία συνέντευξή του τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, έδωσε έμφαση στην πιθανότητα της διασύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους, με επενδύσεις καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις που γίνονται για το στόχο αυτό εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με το χρέος, περιλαμβάνονται λεπτομερώς, σε μία εργασία που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στην ηλεκτρονική σελίδα της, για την ετήσια ανοιξιάτικη διάσκεψή της.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναπτύσσει ένα «οργανωτικό πλαίσιο» για τη διασύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους των χωρών με τα σχέδια τους για επενδύσεις «στην πράσινη και ανθεκτική ανάπτυξη με τη συμμετοχή όλων» ή (GRID).

«Για τις χώρες που είναι κοντά στα όρια του δανεισμού τους, η χρηματοδότηση των επενδύσεων GRID θα απαιτήσει σημαντικές επιχορηγήσεις, αλλά και δανειοδότηση χαμηλού κόστους, η οποία μπορεί να αυξηθεί με υπό όρους, ελάφρυνση του χρέους ή τον επαναπρογραμματισμό του» σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ίδια εργασία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι περισσότερες από 30 από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, διατρέχουν τον υψηλό κίνδυνο να βρεθούν ή βρίσκονται σε δυσχέρεια εξυπηρέτησης του χρέους τους. Τρεις από αυτές, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Ζάμπια, έχουν ζητήσει την αναδιάρθρωση των χρεών τους υπό ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο συμφωνήθηκε την προηγούμενη χρονιά με την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής σε διμερές επίπεδο παγκοσμίως, αλλά και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες της Ομάδας των Είκοσι (G20), που συμμετέχουν στη Λέσχη των Παρισίων των επίσημων πιστωτών.

Τον προηγούμενο μήνα, μία ξεχωριστή τεχνική ομάδα εργασίας άρχισε να εργάζεται στη νέα πλατφόρμα για το Χρέος, το Κλίμα και τη Φύση.

Η πλατφόρμα αυτή θα επιτρέψει σε ειδικούς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να παρέχουν τεχνική βοήθεια και δεδομένα σε χώρες σχετικά με πιθανές επενδύσεις και να τους βοηθήσουν να βρουν δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια χρηματοδότησης, σύμφωνα με την ίδια εργασία.

Δεν φτάνουν τα χρέη με τα οποία έχουν τυλίξει όλες τις χώρες, αλλά θα τις συμβουλεύουν να δανείζονται ακόμα περισσότερα, ώστε να αλλάξουν και να γίνουν “πράσινα” βιώσιμες, για να σώσουν τον πλανήτη. Η Ατζέντα 2030 στα μεγαλεία της!

Δείτε τι αφορά αυτή η Ατζέντα και θα καταλάβετε:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί