«Ουδέν σχόλιον», η απάντηση του ΠΟΥ στο τελεσίγραφο Τραμπ

Κανένα σχόλιο δεν έκανε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την επιστολή που έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς, την οποία ανήρτησε και στο Twitter, απείλησε να αναστείλει μόνιμα τη χρηματοδότηση του οργανισμού, αν δεν δεσμευθεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, αλλά και να επανεξετάσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μέλος του.

“Είδα την επιστολή, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Είμαστε πολύ απασχολημένο προσπαθώντας να οριστικοποιήσουμε την ατζέντα για την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας”, δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ.

“Είμαι βέβαιη ότι στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει (…) κάποια αντίδραση στην επιστολή”, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι αγνόησε αναφορές για την εμφάνιση του κορονοϊού ήδη από τον Δεκέμβριο και ότι εμφανίζεται πολύ επιεικής απέναντι στις κινεζικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την επιδημία. Ήδη στα μέσα Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Χθες Δευτέρα ο Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις του απέναντι στον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι είναι “μαριονέτα της Κίνας”. “Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον ΠΟΥ”, τόνισε από τον Λευκό Οίκο.

Ο προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι διετής. Για τα έτη 2018-19 ανήλθε στα 5,62 δισεκατομμύρια δολάρια (5,1 δισεκ. ευρώ). Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 553,1 εκ. δολάρια, ενώ η Κίνα τα δύο αυτά χρόνια προσέφερε 7,9 εκ. δολάρια.

(φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί