Όλοι ίσοι προς τα κάτω… Βρετανία: Σχέδιο για διακοπή πρόσβασης σε δημόσια σχολεία στους “εύπορους” και επιπλέον φόρους

Το Εργατικό Κόμμα κατηγορήθηκε χθες το βράδυ ότι κήρυξε «ταξικό πόλεμο στη Μέση Βρετανία» με τα σχέδια σοκ να περικόψουν τις δημόσιες υπηρεσίες σε εύπορες περιοχές.

Στα πλαίσια της κοινωνικής ισότητας το κόμμα των Εργατικών φέρεται ότι επεξεργάζεται σχέδιο για την περικοπή δημόσιων δαπανών, όπως τη δημόσια εκπαίδευση, την πρόσβαση σε γενικούς γιατρούς και ακόμα και την αποκομιδή των σκουπιδιών σε περιοχές που θεωρούνται πλούσιες και στις οποίες κατοικούν κατά κανόνα, πολίτες μέσου εισοδήματος. Ισχυρίζονται ότι τα χρήματα αυτά που σύμφωνα με το σχέδιο αυτό θα εξοικονομηθούν από τις “πλούσιες” περιοχές, θα δοθούν για να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες σε φτωχές περιοχές.

Το Εργατικό Κόμμα κατηγορήθηκε χθες το βράδυ ότι κήρυξε «ταξικό πόλεμο στη Μέση Βρετανία» με τα σχέδια σοκ να περικόψουν τις δημόσιες υπηρεσίες σε εύπορες περιοχές.

Ο αρχηγός του κόμματος Sir Keir Starmer αντιμετώπισε ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε μια «σκληρή αριστερή επίθεση» στους πλούσιους εκτρέποντας πόρους από πλούσιες περιοχές σε φτωχότερους ταχυδρομικούς κώδικες – επηρεάζοντας την πρόσβαση σε γενικούς γιατρούς, σχολικά μέρη, ακόμη και στη συλλογή των απορριμάτων.

Για να “χτυπήσουν” την “ανισότητα της κοινωνικής τάξης”

Τα ριζοσπαστικά σχέδια, που περιλαμβάνονται μεταξύ των σχεδίων προτάσεων στο εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών , θα επεκτείνουν τους νόμους για την ισότητα που καλύπτουν τη φυλή, την ηλικία, το φύλο , την αναπηρία και τη σεξουαλικότητα ώστε να συμπεριλάβουν «την ανισότητα της κοινωνικής τάξης». 

Σημαίνει ότι οι δημόσιοι φορείς θα μπορούσαν να λάβουν αποφάσεις δαπανών που τιμωρούν τις περιοχές της μεσαίας τάξης για να εκτρέψουν τα κεφάλαια σε φτωχότερες γειτονιές.

Χθες το βράδυ, ένας πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, μίλησε για σχέδια που αν υλοποιούνταν θα ισοδυναμούσαν σε «επίθεση σε ήδη σκληρά πιεσμένες αγροτικές και προαστιακές περιοχές».

Η πρόταση που έχει διανεμηθεί στα μέλη του κόμματος των Εργατικών και στα συνδικάτα αναφέρει ότι δεσμεύεται να θεσπίσει «το κοινωνικοοικονομικό καθήκον σύμφωνα με την ενότητα 1 του νόμου περί ισότητας» και «να διενεργήσει αξιολογήσεις επιπτώσεων στην ισότητα των μεγάλων ανακοινώσεων». 

Νομοθεσία που προωθήθηκε από την τελευταία Εργατική Κυβέρνηση της Βρετανίας – Το κρίσιμο τμήμα της

Αυτή η νομοθεσία προωθήθηκε από την τελευταία Εργατική Κυβέρνηση. Αλλά το κρίσιμο τμήμα – που τότε περιγραφόταν ως «σοσιαλισμός σε μια ρήτρα» – τέθηκε σε βέτο από τους Τόρις όταν ανέλαβαν την εξουσία μετά τις εκλογές του 2010, προτού τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, εάν ο Sir Keir γινόταν Πρωθυπουργός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ξανά το τμήμα αυτό τμήμα της νομοθεσίας. Η πιθανότητα αυτή έχει αυξήσει τους φόβους για αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους σε πλουσιότερες περιοχές και διακοπή δημόσιων παροχών, προς όφελος (θεωρητικά τουλάχιστον) των φτωχότερων κοινοτήτων.

Χθες το βράδυ, ο ανώτερος βουλευτής των Τόρις και πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε στο The Mail on Sunday: «Για άλλη μια φορά, η μάσκα του Στάρμερ πέφτει.

«Ένας άνθρωπος που στάθηκε σε μια ατζέντα της σκληρής Αριστεράς, για να κερδίσει την ηγεσία των Εργατικών, θα εξαπέλυε μια επίθεση της σκληρής Αριστεράς σε ήδη σκληρά πιεσμένες αγροτικές και προαστιακές περιοχές. Αυτή είναι μια κήρυξη ταξικού πολέμου στη Μέση Βρετανία.

«Είναι το ίδιο παλιό σοσιαλιστικό μάντρα: να κάνουμε τους πάντες εξίσου φτωχούς “κόβοντας” με ένα δρεπάνι την επιτυχία παρά επιδιώκοντας να κάνουμε τους πάντες πιο ευημερούντες.

«Το μήνυμα του Sir Keir στη Μέση Αγγλία είναι το εξής: «υψηλότεροι φόροι» – το οποίο θα συνοδεύεται από χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες».

Οι Εργατικοί δεν αρνήθηκαν ότι η αναβίωση του αμφιλεγόμενου μέτρου ήταν υπό εξέταση. 

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος είπε: «Αυτά τα έγγραφα είναι προσχέδια, εσωτερικά έγγραφα που υπόκεινται σε συζήτηση και τροποποίηση, και όχι τελική δήλωση της πολιτικής του κόμματος».

Οι προτάσεις θα εξεταστούν από το εθνικό πολιτικό φόρουμ του Εργατικού Κόμματος αυτό το καλοκαίρι καθώς το κόμμα συντάσσει το μανιφέστο του για τις επόμενες Γενικές Εκλογές, που αναμένονται το επόμενο έτος.

Αριστεροί βουλευτές: Αυτό το έχει κάνει και ο Ρίσι Σουνάκ

Ορισμένοι αριστεροί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ανέφεραν ότι δεν θα είχαν πρόβλημα με το σχέδιο και τόνισαν πώς ο Ρίσι Σουνάκ “συνελήφθη” πέρυσι παραδεχόμενος πώς, ως Καγκελάριος, είχε μεταφέρει χρήματα από τις αστικές περιοχές σε άλλα μέρη της χώρας.

Ένας πρώην σκιώδης υπουργός Εργασίας είπε: «Οι Τόρις τροποποίησαν τους τύπους χρηματοδότησης ενάντια στις φτωχότερες περιοχές. Οι αλγόριθμοι πρέπει να προσαρμοστούν για να δίνουν μια δικαιότερη κατανομή με βάση την ανάγκη και όχι τα μοτίβα ψηφοφορίας.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, ο Σουνάκ καταγράφηκε σε βίντεο να λέει στα μέλη των Τόρις στο Τούνμπριτζ Γουέλς του Κεντ, πώς «κατάφερα να αρχίσω να αλλάζω τους τύπους χρηματοδότησης για να βεβαιωθώ ότι περιοχές όπως αυτή λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που τους άξιζε».

Οι σύμμαχοι του κυρίου Σουνάκ δήλωσαν αργότερα ότι είχε μεταφέρει τα μετρητά από τις κεντρικές περιοχές των πόλεων σε φτωχότερες πόλεις και αγροτικές συνοικίες.

Το νομοσχέδιο για “τις ισότητες” εισήχθη από τη Χάριετ Χάρμαν των Εργατικών το 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί