Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Κίνας στοχεύουν σε μυστικές πληροφορίες της βιομηχανίας πετρελαίου της Νορβηγίας

Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες χρησιμοποιούν την κατασκοπεία για να συλλέξουν σχετικές πληροφορίες με την βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας όπως και για τα σχέδια της κυβέρνησής της να αυξήσει ή να μειώσει την παραγωγή, ανακοίνωσε η νορβηγική υπηρεσία αντικατασκοπείας PST. Στην έκθεσή της με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα, η υπηρεσία αντικατασκοπείας […]

Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες χρησιμοποιούν την κατασκοπεία για να συλλέξουν σχετικές πληροφορίες με την βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας όπως και για τα σχέδια της κυβέρνησής της να αυξήσει ή να μειώσει την παραγωγή, ανακοίνωσε η νορβηγική υπηρεσία αντικατασκοπείας PST.

Στην έκθεσή της με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα, η υπηρεσία αντικατασκοπείας προειδοποιεί για προσπάθειες να υπάρξει πρόσβαση σε πηγές πληροφορίων μέσω κυβερνοεπιθέσεων, όπως είχε γίνει σε μια ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση πριν από έξι χρόνια επισημαίνοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενδέχεται να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων υπηρεσιών κατασκοπείας.

«Η PST αναμένει ότι η χρήση οικονομικών εργαλείων και διαδικτυακών επιχειρήσεων θα αυξηθεί τους επόμενους 18 μήνες», αναφέρεται στην έκθεσή της.

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών από τότε που η Νορβηγία απέλασε έναν Ρώσο διπλωμάτη ως ύποπτο για διενέργεια κατασκοπείας, συλλαμβάνοντας τότε έναν Νορβηγό πολίτη με τον οποίο είχε επαφές.

Το τμήμα διαχείρισης κινδύνων και πιστοποίησης ι, είχε αναφέρει ότι ο Νορβηγός που είχε συλληφθεί ως ύποπτος εργαζόταν στην μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ήταν ειδικευμένος στην 3D εκτύπωση και την τεχνολογία υλικών.

Σύμφωνα με την PST, οι κατάσκοποι παρακολουθούν τις τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, προσπαθώντας να αποκτήσουν τα εμπορικά μυστικά και τις οποιεσδήποτε λεπτομέρειες των σχεδίων που διαθέτει η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης και αφορούν νέες άδειες εξερεύνησης ή ρυθμίσεις σχετικές με την παραγωγή πετρελαίου.

Η Νορβηγία είχε υιοθετήσει την απόφαση του ΟΠΕΚ όπως και η Ρωσία, να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου, όταν έπεσε η τιμή του πετρελαίου τον Απρίλιο, εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 η οποία προκάλεσε μείωση της ζήτησης .

Ενώ όμως ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την μείωση της παραγωγής έως το 2021, το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή.

Το Όσλο θα μπορούσε να χορηγήσει το επόμενο έτος, ένα αριθμό ρεκόρ αδειών για έρευνες στην Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής.

Η έκθεση της PST αναφέρει ότι περισσότερες από 50 νορβηγικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου περιλαμβανομένης της Equinor, καθώς και το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας είχαν γίνει αντικείμενο της κυβερνοεπίθεσης το 2014.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών διαθέτουν μεγάλους τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους και λειτουργούν σε μακροπρόθεσμη προοπτική, στοχευμένα, επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό υπομονής», αναφέρεται στην έκθεση της PST.

Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο αναφερόμενη στην έκθεση της PST δήλωσε στο TASS, ότι οι ισχυρισμοί της PST περί «ρωσικής απειλής» δεν περιέχουν «τίποτα το νέο», χαρακτηρίζοντάς τους «πρωτόγονη προπαγάνδα, που συνεχίζεται επί πολλά χρόνια». Ανέφερε επίσης ότι το βασίλειο της Νορβηγίας «αντί να δαιμονοποιεί την Ρωσία» θα έπρεπε να σκέφτεται πως θα διευρύνει την συνεργασία με την Ρωσία.

ΦΩΤΟ uNSPLASH

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί