Οι μεταλλάξεις είναι εδώ: Απειλή που επισπεύδει τα “προνόμια” για να εμβολιαστούν επιτέλους όλοι

Η κυβέρνηση έχει βαλθεί να μην αφήσει κανέναν ανεμβολίαστο. Θέλουν δε θέλουν όλοι πρέπει να εμβολιαστούν.

Για το λόγο αυτό οι μεταλλάξεις, και ιδιαίτερα η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, χρησιμοποιούνται στη μάχη για να πείσουν όσους δυσπιστούν απέναντι στα εμβόλια και τους αναποφάσιστους. Εργαλείο πειθούς αποτελούν φυσικά και τα λεγόμενα προνόμια ή οι περεταίρω “ελευθερίες” που διαφημίζονται για όσους εμβολιάζονται.

Προνόμια σε δόσεις

Το πρώτο προνόμιο που θα απολαύσουν οι εμβολιασμένοι έρχεται από τη Δευτέρα 28/6: Οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση, για το συγκεκριμένο προνόμιο, είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα προνόμια που θα εξετάζονται για τους εμβολιασμένους, δεν είναι μόνο διαδικαστικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα ταξιδέψει κάποιος σε ένα νησί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν πριν τον Σεπτέμβρη.

Τι άλλα προνόμια εξετάζονται

Επίσης εξετάζεται, τα προνόμια που θα δοθούν για τους εμβολιασμένους να είναι «κλιμακωτά». Δηλαδή ο εμβολιασμός να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε κάποιες δραστηριότητες και σε κάποιες άλλες ισχυρή σύσταση.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί επεξεργάζονται στενά το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είχε αναφέρει ότι κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλους χώρους, όπως σε γήπεδα, χώρους διασκέδασης, γήπεδα και γυμναστήρια περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που έχει φτιαχτεί για το «πακέτο προνομίων» για τους εμβολιασμένους. Εξετάζεται η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Τι άλλο σχεδιάζουν

Στα σενάρια που εξετάζονται βρίσκονται οι εξής δράσεις:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων
  • Να είναι ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα γυμναστήρια, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και στα γήπεδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αφού ψηφιστεί και ο κανονισμός του Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η κυβέρνηση θα μπορεί να το εντάξει σε μια σειρά από δραστηριότητες, πέραν της διευκόλυνσης στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

Με βάση και το γαλλικό ψηφιακό διαβατήριο, το οποίο φαίνεται να τείνει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να επιδεικνύεται για την είσοδο πλήρως εμβολιασμένων, χωρίς περιορισμούς, σε συναυλίες και δρώμενα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και με δεδομένο πως εδώ και μία εβδομάδα τα εμβόλια διατίθενται σε όλους τους ενήλικους της χώρας, από την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τον σχεδιασμό της για τα λεγόμενα «προνόμια» σε πλήρως εμβολιασμένους.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί