Ο κύβος ερρίφθη!! Φέρνουν το «EU Wallet», την Ψηφιακή Ταυτότητα της Ε.Ε.

Αργούν όλα;;;

Eξ αποστάσεως εγκεκριμένη ψηφιακή υπογραφή, διαδικτυακή ενοικίαση αυτοκινήτου με τη χρήση των ηλεκτρονικών διαπιστευτηρίων άδειας οδήγησης, χρήση υπηρεσιών στο gov.gr, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, καταγραφή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αυτές είναι οι πρώτες έξι περιπτώσεις χρήσης (use cases) οι οποίες αφορούν την ηλεκτρονική ταυτοποίηση Ευρωπαίων πολιτών της ΕΕ, με την χρήση ψηφιακού πορτοφολιού στο κινητό τους.

Συγκεκριμένα, στις 7/3/2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της θέσπισης ενός πλαισίου για τη ψηφιακή ταυτότητα της ΕΕ.

Όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων 19 χωρών και της Ουκρανίας που συμμετέχουν στο έργο, δεσμεύονται να διαθέσουν τα ψηφιακά πορτοφόλια της ΕΕ εντός 24 μηνών από την έναρξη ισχύος των εκτελεστικών πράξεων, όπως ορίζει ο κανονισμός.

   Το ψηφιακό πορτοφόλι ως εφαρμογή για κινητές συσκευές επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται απρόσκοπτα τα δεδομένα τους, διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα τους. Τα εθνικά ψηφιακά πορτοφόλια θα είναι δωρεάν για τα φυσικά πρόσωπα και εντελώς προαιρετικό για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

   Το πρωτότυπο του ψηφιακού πορτοφολιού της ΕΕ πρόκειται τώρα να εφαρμοστεί σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, με την κάθε χώρα να υλοποιεί το δικό της, που βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης και ωρίμανσης.

   Να επισημάνουμε ότι για την Ελλάδα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ηγείται του συντονισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-GRNET), φορέα του υπουργείου και σύμφωνα με τον καθηγητή Πάνο Λουρίδα, διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης της ΕΔΥΤΕ, για την εξέλιξη του ψηφιακού πορτοφολιού στην Ελλάδα:

«Αυτή είναι η στιγμή που περιμέναμε. Θα βασιστούμε στην ενθουσιώδη υιοθέτηση του ελληνικού ψηφιακού πορτοφολιού, με το οποίο είμαστε ένα βήμα μπροστά, και το γεγονός ότι θεσμοθετείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μας δίνει το πράσινο φως για να παραδώσουμε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέψουν προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Έπειτα από σχολαστικό σχεδιασμό, μπορεί τώρα να ξεκινήσει η ουσιαστική υλοποίηση των τεχνικών εργασιών για την παράδοση του πορτοφολιού EUDIW στην Ελλάδα, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη».

  

   

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί