• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ο κόσμος να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο» – «Βόμβα» ΠΟΥ προαναγγέλλει εξελίξεις

«Ο κόσμος να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο» – «Βόμβα» ΠΟΥ προαναγγέλλει εξελίξεις

Όλο και πιο κοντά η παγκόσμια «λύση»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε, με αφορμή τον κορωνοϊό, ότι είναι επείγουσα ανάγκη ο κόσμος να προετοιμαστεί «για το χειρότερο» σενάριο, με το βλέμμα στην παγκόσμια λύση που ετοιμάζεται λίαν συντόμως.

«Είναι ένα σήμα συναγερμού», είπε ο Μάικλ Ράιαν, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για φέτος. «Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη η χειρότερη», προειδοποίησε ο γιατρός.

Παρότι παραδέχτηκε ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και σκοτώνει ανθρώπους, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες». Θεωρεί κατά συνέπεια ότι ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί στο μέλλον για κάτι που θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο».

Ο συνάδελφός του και σύμβουλος στον ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες.

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα του ιού αυτού και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα διαχειριστούμε», τόνισε. «Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία και, ακόμα λιγότερο, για την επόμενη», επέμεινε.

Τι άλλο μας περιμένει λοιπόν;;; Η περιβόητη επιστροφή στην… κανονικότητα απομακρύνεται, ενώ αντίθετα πλησιάζει μία νέα εποχή.