• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Φάουτσι στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ

Ο Φάουτσι στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ

faucci
Με την covid-19 να έχει αναχθεί στο βασικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψήφιων για τον Λευκό Οίκο, ο ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής αρένας.

Από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού η αμερικανική αριστερά τον εξαίρει, ενώ η δεξιά τον επικρίνει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε δηλώσεις του ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες στις οποίες επαινεί τον τρόπο που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, υποψήφιος των Δημοκρατικών, διαβεβαίωσε ότι εφόσον εκλεγεί, θα ακούει τον Φάουτσι.

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός ο 79χρονος Φάουτσι, γνωστός στον κόσμο των μολυσματικών ασθενειών και της μάχης κατά του AIDS, δεν έχει σταματήσει να υπενθυμίζει την επικινδυνότητα του ιού.

“Εκτός πλαισίου”

Στο προεκλογικό σποτ του Αμερικανού προέδρου, η αφηγήτρια λέει ότι “ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε ευθέως στον ιό, όπως θα έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε ηγέτης” και ακολουθεί το απόσπασμα από μια συνέντευξη του Φάουτσι.

“Δεν μπορώ να φανταστώ (…) τι περισσότερο θα μπορούσε να έχει κάνει”, ακούγεται να λέει ο επιδημιολόγος, στο απόσπασμα όπου εξαίρει τις ενέργειες του Τραμπ.

Όμως ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN ότι το απόσπασμα αυτό χρησιμοποιήθηκε “εκτός πλαισίου από ένα σχόλιο που είχα κάνει πριν πολλούς μήνες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές”.

Μάλιστα ο Φάουτσι υπενθύμισε την ουδετερότητά του, σχολιάζοντας ότι εδώ και περίπου 5 δεκαετίες που έχει δημόσια θέση “δεν έχω ποτέ στηρίξει δημοσίως κάποιον πολιτικό υποψήφιο”,ζητώντας να αποσυρθεί η προεκλογική διαφήμιση.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν στην άποψή τους. “Οι λέξεις που ακούγονται προέρχονται απευθείας από το στόμα του δρ Φάουτσι”, επεσήμανε ο Τιμ Μόρτοου, διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής ομάδας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Απόδειξη ότι ο επιδημιολόγος βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ εκτίμησε στη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του στη Βόρεια Καρολίνα ότι ο Φάουτσι στηρίζει τους Δημοκρατικούς.

“Ο Τόνι, ο Τόνι Φάουτσι είναι ένας συμπαθητικός τύπος”, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού προσθέσει: “Είναι Δημοκρατικός, όλος ο κόσμος το ξέρει”.

Η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, αν το συστήσει ο Φάουτσι και όχι ο Τραμπ.

Μετά τη δημοσιοποίηση του προεκλογικού σποτ των Ρεπουμπλικάνων, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στον αντίπαλό του.

“Να κάτι που θα έκανα εντελώς διαφορετικά αν ήμουν πρόεδρος: θα άκουγα πραγματικά τις συμβουλές και την πείρα του δρα Φάουτσι, δεν θα του επιτιθόμουν αν έλεγε την αλήθεια”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ photo video screenshot