Νομοσχέδιο τρόμου: Το Κράτος καταργεί τις δίκες με δικηγόρο υπεράσπισης

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (Deutsche Demokratische Republik, DDR), γνωστή ανεπίσημα και ως Ανατολική Γερμανία, ήταν σοσιαλιστικό κράτος το οποίο ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1949 στη σοβιετική ζώνη κατοχής, συμπεριλαμβανομένου και του σοβιετικού τμήματος του Βερολίνου, όπου αργότερα χτίστηκε το «Τείχος της Ντροπής», προκειμένου να σταματήσει η φυγή πολιτών προς μη καταπιεστικά καθεστώτα.

Το καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία ήταν δικτατορικού τύπου με το Κράτος πανίσχυρο και τους πολίτες ανήμπορους να το αντιμετωπίσουν. Οι κάτοικοι στο σοβιετοκρατούμενο Βερολίνο επιτηρούνταν από εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους και κατασκόπους της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας.

Ο κάθε ένας μπορούσε να είναι καταδότης του συμπολίτη του σε όφελος του Κράτους, το οποίο μάζευε φόρους και κατέστρεφε ζωές. Ακόμα και ο ίδιος σου ο γείτονας, χωρίς να το ξέρεις.

Οι εικόνες αυτές ήρθαν αβίαστα στο μυαλό μας, όταν πληροφορηθήκαμε για την είδηση πως το ελλαδικό Κράτος καθιστά τους δικηγόρους, τους τραπεζικούς ή και όσους άλλους δεσμεύονται ως σήμερα από το επαγγελματικό απόρρητο ως πληροφοριοδότες της εφορίας για τις κινήσεις των πελατών τους.

Ουσιαστικά, μετά το τραπεζικό απόρρητο, «σπάει» και κάθε άλλο απόρρητο, εφόσον η εφορία θεωρήσει ότι υποκρύπτει οικονομική συναλλαγή. 

 Όπως μεταδίδεται, με διάταξη στο σχέδιο Νόμου που φέρνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα (άρθρο 12 – Τροποποιήσεις διατάξεων Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) το υπουργείο Οικονομικών θέλει να μπορεί να παραβιάζει οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο, ακόμα και χωρίς εισαγγελική άδεια.

Δίνεται η δυνατότητα στον διοικητή της Ανεξάρτητης (Ανεξέλεγκτης) Αρχής Δημοσίων Εσόδων να υποδεικνύει με απόφασή του κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Εντούτοις, ο ορισμός των υπόχρεων θα πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη διοικητική ενέργεια.

Πιο αναλυτικά, η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να ζητάει πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο, όχι μόνο όμως για οικονομικές συναλλαγές που είχαν οι ίδιοι με τους πελάτες τους, αλλά ακόμα και για τις οικονομικές συναλλαγές που έχουν οι πελάτες τους, εφόσον τα χρήματα και οι εντολές πέρασαν από χέρια τους.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο υποχρεούνται στη χορήγηση των πληροφοριών εφόσον αυτές αφορούν οικονομικές συναλλαγές του φορολογούμενου».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».

 Με άλλα λόγια, για παράδειγμα, δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι κλπ, οι οποίοι συχνά χειρίζονται χρήματα πελατών τους, θα πρέπει όχι μόνο να τους κατονομάζουν όποτε τους ζητείται, αλλά και να αποκαλύπτουν στην εφορία τι τα έκαναν, για λογαριασμό των πελατών τους.

 Μέχρι τώρα, για να ζητήσει τέτοια πληροφορία η εφορία, έπρεπε να υποβάλει αίτημα στον εισαγγελέα και να λάβει ειδική έγκριση. Τώρα πια δεν χρειάζεται!

Μετατρεπόμαστε σε κοινωνία όπου ο ένας θα καταδίδει τον άλλο και θα τον οδηγεί στα «νύχια» της παγκόσμιας εξουσίας, η οποία θα ελέγχει τα κράτη; Πως θα ονομάζατε μια τέτοια κοινωνία;

 Για όσους δεν κατάλαβαν, ο δικηγόρος θα καταδίδει στοιχεία του πελάτη του στο Κράτος. Κανένας πολίτης δεν θα έχει το δικαίωμα νομικής υπεράσπισης σε περίπτωση που απέναντί του βρίσκεται η εξουσία.

Εξαφανίζουν ακόμα και τα αυτονόητα!

Το ένα φέρνει το άλλο!

Οι δικηγόροι, προκειμένου να μην έχουν «ντράβαλα» με το Κράτος και χάνουν τα χρήματά τους, θα αναγκάζονται, με τον νέο νόμο, να «σπάνε» το απόρρητο» και να δίνουν στο Κράτος πληροφορίες ακόμα και από το ποινικό παρελθόν του πελάτη τους, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργήσουν εις βάρος του.

Αλλά ακόμα και δίκιο να έχει ο πελάτης, ο δικηγόρος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, καθώς το Κράτος αναλαμβάνει πλέον την πλήρη κυριότητα και στην ουσία ο πολίτης μένει χωρίς υπεράσπιση, όπως στον Μεσαίωνα οι «αιρετικοί»!

Σε λίγο θα πηγαίνουν ακόμα και σε ιερείς και θα ζητούν πληροφορίες για τον όποιο Έλληνα έχει εξομολογηθεί;


Kάντε μας like στο https://www.facebook.com/ELNEWSGR/

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu