«ΝΙΚΑΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ»! Ιστορικά ΡΕΚΟΡ καταρρίπτουν οι τιμές ηλ. ρεύματος και φυσικού αερίου

Που να μην είχαμε και καθόλου τους λιγνίτες, όπως ονειρεύεται να πράξει η "πράσινη" κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Σε νέο υψηλό διαμορφώνεται αύριο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο λόγω του συνδυασμού αυξημένης ζήτησης, μειωμένης παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές και αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, παρά την αυξημένη επίσης συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.

Η μέση τιμή του ρεύματος για την αυριανή ημέρα είναι 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μέγιστη στα 650 ευρώ και την ελάχιστη στα 267,05.

Το φορτίο προβλέπεται να φθάσει στις 410 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά 41,8 % από τις μονάδες φυσικού αερίου, 20,7 % ανανεώσιμες πηγές, 19 % λιγνίτη, 6 % υδροηλεκτρικά, 7,3 % εισαγωγές ενώ με 5,2 % συμμετέχει η παραγωγή της Κρήτης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν εισπράττουν τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο αλλά αποζημιώνονται με βάση το πλαφόν που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ανά τεχνολογία παραγωγής.

Πανευρωπαϊκή ανηφόρα για το φυσικό αέριο

Νέο άλμα στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάνει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την ώρα που όλο και λιγότερες ποσότητες στέλνονται από τη Ρωσία στη γηραιά ήπειρο μέσω του Nord Stream.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έφτασε σήμερα τα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σενάρια για σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών. Αντιθέτως μάλιστα όλοι ετοιμάζονται για έναν “ροκ” χειμώνα.

(φωτο:intime)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί