• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μυστηριώδεις θάνατοι κι εξαφανίσεις γιατρών στην Κίνα που έκαναν αποκαλύψεις-φωτιά σχετικά με τον κορωνοϊό στη Γιουχάν (BINTEO)

Μυστηριώδεις θάνατοι κι εξαφανίσεις γιατρών στην Κίνα που έκαναν αποκαλύψεις-φωτιά σχετικά με τον κορωνοϊό στη Γιουχάν (BINTEO)

Μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα αναφέρουν για το θάνατο και την εξαφάνιση των επικριτών της κυβέρνησης της Κίνας σχετικά με τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα η βρετανική εφημερίδα «The Sun» αναφέρει περιπτώσεις έξι επιφανών Κινέζων οι οποίοι εξαφανίστηκαν λόγω των επικρίσεων που άσκησαν στην κινεζική κυβέρνηση.

Αμερικανός βουλευτής θορυβημένος από αυτές τις εξαφανίσεις προέτρεψε την Κίνα να τις διερευνήσει, λέγοντας ότι εξαφανίστηκαν αφού «είπαν την αλήθεια για τον κορωνοϊό».

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Jim Banks είπε πως : «Και οι τρεις αυτοί άντρες κατάλαβαν τον προσωπικό κίνδυνο που σχετίζεται με ανεξάρτητη αναφορά για κορωνοϊό στην Κίνα, αλλά το έκαναν ούτως ή άλλως., λέγοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση “τους φυλάκισε – ή χειρότερα».

Πλήθος δημοσιευμάτων αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων επικαλούνται πηγές από την Κίνα, οι οποίες αναφέρουν ότι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα συνελήφθησαν περισσότερα από 5.100 άτομα με την κατηγορία της μετάδοσης ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ειδικότερες αναφορές υπάρχουν για πέντε γνωστούς Κινέζους που επέρριψαν ευθύνες στην κινεζική κυβέρνηση για τα λάθη που έκανε ώστε να επιτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.


Η πρώτη περίπτωση που είχε λάβει δημοσιότητα ήταν εκείνη του δόκτορα Li Wenliang. Ο Κινέζος γιατρός ήταν μόλις 34 ετών και είχε πάρει μέρος και σε πειράματα για την αντιμετώπιση του covid-19 για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα θεωρείται ήρωας, επειδή ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος και προσπάθησε να προειδοποιήσει όλο τον κόσμο. Όμως μολύνθηκε και ο ίδιος από τον ιό και πέθανε ενώ ήδη η Κινεζική κυβέρνηση είχε στραφεί εναντίον του και τον είχε απειλήσει πως θα τιμωρηθεί εάν δεν ανακαλέσει τις αναφορές που είχε κάνει. Βέβαια εκείνος είχε αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Έπειτα υπάρχει η περίπτωση του Κινέζου εκατομμυριούχου Ren Zhiqiang, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από το Μάρτιο. Εκείνος αποκάλεσε τον πρόεδρο Xi Jinping «κλόουν» λόγω των χειρισμού του κατά της πανδημίας, ενώ είχε επικρίνει ανοιχτά και την απάντηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είχε καλέσει το Κόμμα να «ξυπνήσει από την άγνοια» και να εκδιώξει τους ηγέτες του, λόγω της επίκρισης κατά της ελεύθερης ομιλάας όπως κατήγγειλε. Εκτός από τον Ren Zhiqiang αγνοούται ακόμα 2 άτομα, ο γιος του και ο βοηθός του.

Ο Κινέζος δημοσιογράφος επίσης, Τσεν Τσιούσι εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο μετά τις αποκαλύψεις του για τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Γουχάν. Είχε περιγράψει φρικτές σκηνές με γραφική λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που κάλεσε με αγωνία την οικογένειά της καθώς καθόταν δίπλα σε έναν νεκρό συγγενή σε αναπηρική καρέκλα. Ένας φίλος του είπε στο CNN: «Ανησυχούμε για τη σωματική του ασφάλεια, αλλά επίσης ανησυχούμε ότι ενώ λείπει μπορεί να μολυνθεί από τον ιό». Η οικογένειά του αργότερα ενημερώθηκε ότι βρισκόταν σε ιατρική καραντίνα σε άγνωστη τοποθεσία. Μέρες πριν από την εξαφάνισή του, ο Τσεν είχε πει: «Όσο είμαι ζωντανός, θα μιλήσω για όσα έχω δει και για όσα έχω ακούσει. Δεν φοβάμαι να πεθάνω. ; “


Ένας 25χρονος δημοσιογράφος, ο Λι Ζέουα, απολύθηκε επίσης, μετά από αναφορές που έκανε για την κατάσταση στη Γουχάν, από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό που εργαζόταν και αγνοείται από τις 26 Φεβρουαρίου.

Γνωστή είναι και η περίπτωση του καθηγητή νομικής, Xu Zhangrun, που τέθηκε υπό κατ ‘οίκον περιορισμό στο Πεκίνο όταν επέκρινε τον πρόεδρο της Κίνας και μάλιστα εγραψε στο διαδίκτυο ότι «Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο κομμάτι που γράφω». Από τότε αποκλείστηκε από τα κοινωνικά μέσα και χάθηκε από το Διαδίκτυο.

Προσφάτως η Κίνα αναθεώρησε τον αριθμό των νεκρών στη Ουχάν, με το Πεκίνο να ανακοινώνει ότι «Ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας».

Μάλιστα και ο ΠΟΥ δικαιολόγησε αυτή την αναθεώρηση των αριθμών ως «μια προσπάθεια να μην αφήσει κανένα κρούσμα μη καταγεγραμμένο», όπως δήλωσε η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία βαν Κέρκοβ.

με πληροφορίες από thesun/ ethnos.gr/ photo video screenshot